Psikiyatri Uzmanı Dr. Erman Şentürk, dijitalleşmenin beyin üzerindeki dezavantajlarını değerlendirdi.

Dijital çağın, insanlık tarihinde benzeri görülmemiş bir hızlanmayı beraberinde getirdiğini belirten Şentürk, "Bu sürecin en büyük dezavantajlarından biri dikkat süremizi ve herhangi bir şeye odaklanmamızı oldukça azaltmasıdır. Bunun başlıca nedenleri arasında artan içerik miktarı, basit bir tıklama ile sınırsız bilgiye erişim, dijital cihazlar ve uygulamaların tasarımları, sürekli bildirimler ve uyarıcılara maruz kalmak yer alıyor," dedi.

Beyin Dijital Dünyaya Uyum Sağlayabilir mi?

Araştırmaların, bilgiyi hızlı işleme kapasitemizin sınırlı olduğunu gösterdiğini belirten Dr. Şentürk, "İnsan beyninin bilişsel kapasitesi son 40 bin yılda büyük ölçüde değişmedi, ancak beyne yüklediğimiz bilgi miktarı inanılmaz derecede arttı. Bildirimler veya dış uyaranlarla dikkatimizi kaybettiğimizde, aynı odaklanma seviyesine geri dönmek ortalama 23 dakika sürüyor. Beynimizin bu hızla uyum sağlamakta zorlandığı araştırmalarla kanıtlanmıştır," dedi.

Günde 78 Kez Telefon Kontrol Ediyoruz

Dijitalleşmenin odaklanmayı nasıl azalttığına değinen Dr. Şentürk, "Ülkemizde ortalama bir kişi telefonunu günde en az 78 kez kontrol ediyor. Uyandıktan sonra ilk 15 dakika içinde telefona bakanların oranı ise yüzde 79. Bilgiye maruz kalma arttıkça sabırsızlanıyoruz ve bir konunun derinliklerine inme isteğimiz azalıyor. Bu, aynı anda birden fazla şeyle uğraşmamıza yani çoklu görevlere yol açıyor. Bu durum odaklanmada azalmaya, bilginin yüzeysel anlaşılmasına, üretkenliğin düşmesine, sürekli kesintilerle görevlerin tamamlanamamasına, anksiyete artışına ve iş tatmini ile bağlılığın azalmasına neden oluyor," şeklinde konuştu.

Dijitalleşmenin Neden Olduğu Sorunlar Nelerdir?

"Dijital çağın başlangıcından bu yana son 100 yılda insanların uyku süresi yüzde 20 azaldı," diyen Dr. Şentürk, bu sorunun performans düşüklüğü, odaklanma ve öğrenme zorlukları, bellek sorunları ve unutkanlık gibi sonuçlar doğurduğunu belirtti. Ayrıca, "Fiziksel hareketliliğin azalması, kas-iskelet sistemi hastalıkları, obezite, beslenme alışkanlıklarında bozulma, görme problemleri gibi birçok fiziksel sorun da dijitalleşmeyle birlikte arttı," dedi.

"Amaçsızlıkla Karşı Karşıyayız"

Dijital dünyada beyin sağlığını korumak için önerilerde bulunan Dr. Şentürk, "Bir şeye dikkat edebilmek için yaptığımız işin bir anlamı olmalı. Büyük bir amaçsızlık sorunu ile karşı karşıyayız. Amaç anlamak, derinleşmek, fikir edinmek olmalı, ancak bu durum statüye dönüşmüş durumda. Büyük hedeflere ya da küçük hedeflere sürekli odaklanmadıkça, neyi takip etmemiz gerektiğini fark etmeden yaşam boyunca başıboş dolaşırız. Derin odaklanma olmadan çalışmalarımızı ve projelerimizi tamamlamak imkansızdır. Üstlenilen görevlere karşılık kişisel ödüller belirlemek, aynı anda birçok işle uğraşmak yerine işleri önem sırasına göre düzenlemek çok önemlidir," şeklinde sözlerini tamamladı.

Editör: Murat Tanrıkulu