Dijital göz yorgunluğunun belirtileri arasında bulanık görme, gözlerde yanma hissi, kızarıklık, sulanma, göz ağrısı, odaklanma zorluğu, çift görme, kuru göz belirtileri ve göz yorgunluğu yer alır. Aynı zamanda baş ağrısı, boyun ve el bileği ağrıları da bu hastalığın diğer belirtileridir.

Dijital göz yorgunluğu, bilgisayar kullanıcılarının yaklaşık yüzde 90’ında ortaya çıkar ve özellikle günde 7-8 saat gibi uzun süreli olarak ekranlı cihazlarla çalışan veya vakit geçiren bireylerde daha sık görülür. Gözlerimiz yakındaki cisimleri veya yazıları net görebilmek için odaklanmak zorundadır. Bu odaklanmayı sağlayan göz içi ve göz dışı kaslarımızdır. Uzun süreli olarak bu kasların kasılması, dijital göz yorgunluğuna katkıda bulunur. Göz kırpma hareketleri azaldığında ve gözyaşı buharlaşarak gözden uzaklaştığında da bu rahatsızlık ortaya çıkar.

Dijital göz yorgunluğunu önlemek için düzenli aralıklarla gözleri dinlendirmek, ekranlara uzun süre maruz kalmaktan kaçınmak ve mavi ışık filtreli gözlükler kullanmak faydalı olabilir. Göz sağlığımıza dikkat etmek, uzun süreli ekran kullanımının olumsuz etkilerini azaltmada önemlidir.

Editör: Basri Akaydın