Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof.Dr.Yavuz Selim Yıldırım'ın değerlendirmesiyle kulak sağlığına etki eden 7 faktöre dikkat!

1. Yüksek Ses ve Gürültü: Kulaklar seslere karşı son derece hassas olduğundan, yüksek ses her zaman kulaklar için zararlıdır. Yüksek sesle müzik dinlemek, kulakları korumasız bir şekilde silah atışına maruz bırakmak veya yüksek sesli ortamlarda çalışmak, işitme kaybına ve kulak çınlamasına yol açabilir. İşitme kaybının süresi ve derecesi, maruz kalınan yüksek sese bağlı olarak değişebilir.

2. Kulak Temizleme Aletleri: Kulak temizleme çubukları, kulak kanalını tıkayarak kulak sağlığına zarar verebilir. Normalde kulak kirinin kendiliğinden dışarı atılması gereken bir süreçtir. Ancak kulak temizleme çubukları bu süreci bozabilir ve kulak zarına zarar verebilir.

3. Kulak Damlatıcıları: Bazı kulak damlaları kulak sağlığına zararlı olabilir. Örneğin, Gentamisin içeren damlalar kulaklara zarar verebilir. Bilinçsizce kullanılan bu damlalar, kulak kanalındaki pH dengesini bozarak kulak enfeksiyonlarına neden olabilir.

4. Mobil Telefonlar: Cep telefonları, kulağa zarar veren radyasyon ve elektromanyetik dalgalar yayabilir. Özellikle telefonun kulağa ilk temas ettiği anda, elektromanyetik dalga etkisiyle çınlama ve ağrı hissi oluşabilir. Fazla telefonla konuşmak zorunda kalanlar kulaklıklar kullanmalıdır. Ayrıca, cep telefonlarında bulunan lityum piller, başa yakın bir şekilde tutulduğunda patlama riski taşır ve ciddi zararlar verebilir.

5. Sigara ve İlaçlar: Sigara içmek, zamanla kan damarlarını bozarak işitme kaybına neden olabilir. Ayrıca bazı antibiyotikler ve kemoterapi ilaçları da işitme hücrelerine zarar verebilir ve işitme kaybına yol açabilir.

6. Kulak Takıları: Kulak piercingleri hijyenik olmayan koşullarda yapıldığında kulak kıkırdağını eritebilir ve enfeksiyonlara yol açabilir. Ayrıca, kulak takılarının alerjik reaksiyonlara neden olabileceği unutulmamalıdır.

7. Baş Dönmesi: Kulaklar, dengenin sağlanmasında önemli bir rol oynar. Baş dönmesi ve diğer denge sorunları, iç kulaktaki denge sisteminin etkilendiğini gösterebilir ve zamanla işitme organına zarar verebilir. Bu nedenle, baş dönmesi yaşayan kişilerin kulak burun boğaz uzmanları tarafından detaylı bir şekilde değerlendirilmesi önemlidir.

Kaynak: İLKHA