Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklama şu şekildedir:

Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşayan vatandaşlarımız, ülkemize yabancı plakalı araçlarıyla gelerek hem vatan hasretlerini hem de aile özlemlerini gidermektedir. Ülkemize gelen vatandaşlarımız ve diğer ülke vatandaşlarının kara gümrük kapılarımızda beklemeden işlemlerinin tamamlanması, bakanlığımızın öncelikleri arasında yer almakta olup gerekli önlemler alınmıştır. Bakanlık olarak, ülkemizi ziyaret edecek tüm misafirlerimize şimdiden hoş geldiniz diyoruz.

Misafirlerimize karşı sorumluluğumuz gereği, yabancı plakalı araçlarla ülkemize gelmek isteyen vatandaşlarımızın ve diğer ülke vatandaşlarının, girişte herhangi bir sorun yaşamamaları için şu hususlara dikkat etmeleri önem arz etmektedir:

  1. Size ve aracınıza ait bilgileri seyahatiniz öncesinde Bakanlığımızın internet sitesinde (www.ticaret.gov.tr) “E-İşlemler” menüsünden veya “e-Devlet Kapısı” üzerinden (https://www.turkiye.gov.tr/gtb-tasit-on-beyan) erişilebilen “Taşıt Ön Beyan Uygulaması”na cep telefonu, tablet ya da bilgisayar aracılığıyla kolayca girebilirsiniz. Girdiğiniz bilgiler sistemlerimize otomatik olarak aktarılacağından, gümrük memurunun bilgileri kontrol edip onaylamasıyla kayıt işleminiz kısa sürede tamamlanacaktır.

  2. Ülkemize giriş yapacağınız tarihten geriye doğru son bir yıl içinde en az 185 gün yurtdışında bulunduğunuzdan emin olun. Bu durumu e-Devlet üzerinden sorgulayabilirsiniz.

  3. Ülkemize giriş sırasında aracınızı getiren kişinin ehliyetini ve pasaportunu veya pasaport yerine geçen kimlik belgesini ibraz etmesi gerekmektedir.

  4. Yabancı pasaportla giriş yaptığınızda, oturum izni hariç en fazla 90 gün kalabilirsiniz. Türk vatandaşı, çifte vatandaş veya mavi kart sahibi kişilere ise bu durumlarına uygun kimlik veya pasaportla giriş yaptıklarında araçlarına 730 gün kalma süresi verilir.

  5. Ülkemize girişte aracınıza ait Türkiye’de geçerli sigorta poliçesi ve aracın ruhsatının ibrazı zorunludur.

  6. Yurtdışından emekli olanlara tanınan kolaylıklardan yararlanmak için, konsolosluk veya elçilik onaylı Türkçe tercümeli emeklilik belgenizi yanınıza almayı unutmayın. Başkası adına kayıtlı bir araçla geliyorsanız, geçerli bir vekaletname ibraz etmeniz gerekmektedir.

  7. Verilen süre içinde aracı Türkiye’de bırakarak yurtdışına çıkmak isterseniz, aracınızı gümrük idaresine teslim etmeli veya aracı başkası tarafından kullanılmayacağına dair taahhütname vermelisiniz. Aksi halde idari para cezası uygulanır. Bu taahhütname en yakın gümrük idaresine başvurularak veya e-Devlet üzerindeki "Yurt Dışına Taşıtsız Çıkışlarda Taahhütname Verme ve Kaldırma" hizmeti kullanılarak verilebilir.

  8. Geçici olarak ithal edilen araç; hak sahibinin Türkiye’de bulunması şartıyla, bu kişinin ikamet yeri Türkiye Gümrük Bölgesi dışında bulunan eşi, anne, baba ve çocukları tarafından kullanılabilir.

  9. Ülkemize getirilen aracın hak sahibi olmayan kişilerce kullanılması veya süresi içinde yurtdışına çıkarılmaması durumunda cezai yaptırımlarla karşılaşacağınızı unutmayınız.

Kaynak: (Haber Merkezi)