Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Profesör Dr. Orhan Kavak, depremin Türkiye'nin gerçeği olduğunu vurgulayarak, özellikle fay hatlarının sıkışmasıyla oluşacak kırılmaların depremlere neden olacağını belirtti. Kavak'a göre, Doğu Anadolu Fay Hattı, özellikle Bingöl ve çevresinde enerjinin biriktiği bir bölge olarak öne çıkıyor.

Diyarbakır’da Uzmanından Uyarı Hazırlıklı Olun 1

"Bingöl'de 6'nın üzerinde bir deprem bekleniyor."

Kavak, "Yakın gelecekte Hakkari'de depremler olacak. Kahramanmaraş ve Malatya'dan Bingöl'e doğru enerji transferi gerçekleşiyor. Bingöl'de 6'nın üzerinde bir deprem bekleniyor." dedi. Depremin ne zaman ve nasıl olacağının tahmin edilemeyeceğini ancak sıkışmaların ve enerji transferinin izlenebildiğini belirten Kavak, depremin gerçekleştiği yerden çok yansımalarının önemli olduğunu vurguladı. Kavak, depreme dayanıklı yapıların ve uygun yerleşim alanlarının oluşturulmasının önemine dikkat çekti ve bu şekilde depremlerin etkisinin azaltılabileceğini ifade etti.

Doğu Anadolu Fay Zonu'ndaki aktivite arttı

Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Profesör Dr. Ercan Aksoy ise, 24 Ocak 2020'de Sivrice'de meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremin, Doğu Anadolu Fay Zonu'ndaki aktivitenin arttığının ilk işareti olduğunu belirtti. Aksoy, sonrasında Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremleri takip eden artçıların sayısının 40 bine ulaştığını aktardı.

Diyarbakır’da Uzmanından Uyarı Hazırlıklı Olun 2

Aksoy'a göre, Kuzey Anadolu Fay Zonu ve Doğu Anadolu Fay Zonu'nun Bingöl'ün Karlıova ilçesi yakınlarında birleştiği ve bu bölgelerde birçok artçı depremin yaşandığına dikkat çekti. Bingöl Karlıova'da hem Kuzey Anadolu Fay Zonu hem de Doğu Anadolu Fay Zonu'ndan kaynaklanan deprem riskinin daha yüksek olduğunu belirten Aksoy, Tunceli ve Bingöl gibi bölgelerin bu nedenle daha riskli olduğunu ifade etti.

Aksoy, Doğu Anadolu Fay Zonu'nda riskli bölgelerin Gökdere ile Bingöl arasında olduğunu ve özellikle Yedisu segmentinin uzun süredir kırılmadığını belirterek, bu bölgenin de risk altında olduğunu vurguladı.

Kaynak: AA