Tüm Kürtlerin Newroz’unu kutlayan Zana, Şêx Seîd, Qazî Muhammed, Seîdê Kurdî, Melayê Cizîrî gibi Kürt önderlere minnettar olduklarını dile getirdi. Zana, "Onlar bizim köklerimiz. Onları saygıyla anıyorum. Zekiye Alkan, bedenini ateşe vererek karanlık günleri aydınlattı. Mazlum Doğan, 3 kibritle kara günleri aydınlattı, hepimizi aydınlattı. Hepsini hürmetle anıyorum. Bir kez daha diyorum sizin emeğinize sağlık" diye konuştu.

10 Kilometre Bariyer Kuruldu, 7 Bin 500 Polis Görevlendirildi 4

Giydiği Kürt ulusal kıyafetleri ile sahneye çıkan Zana, alandakilere Kürtçe seslendi. Melle Mustafa Barzani ve Abdullah Öcalan vurgusu ile konuşmasına başlayan Zana, “Biz Kürtler Melle Mustafa Barzani’den Kürtlüğümüzü öğrendik. Abdullah Öcalan’ın bilinci, felsefesiyle uyandık” dedi.

10 Kilometre Bariyer Kuruldu, 7 Bin 500 Polis Görevlendirildi 2

“Bundan sonra irademizi kendimiz için kullanacağız”

Yaklaşan yerel seçimlere değinen Leyla Zana, “Seçim yaklaşıyor. Sadece belediye başkanı seçmiyoruz. CHP, AK Parti ve MHP diyor ki, bizim Kürtlere yaptıklarımıza Kürtler razı ki, iradelerini bizimle paylaşıyorlar. Biz de diyoruz ki “hayır”, biz bundan sonra irademizi kendimiz için kullanacağız” ifadelerini kullandı.

Diyarbakır Newroz’unda Konuşan Leyla Zana, ‘Hazır Mısınız Diye Sordu 3

Barış ve çözüm süreci için, yeniden hazır mısınız?”

Eski başbakanlardan Turgut Özal’ın başbakan olduğu 1993 yılında başlatılan “barış süreci”ne atıfta bulunan Leyla Zana, alandakilere “1993’de Öcalan’ın başlattığı barış ve çözüm süreci için, yeniden hazır mısınız?” diye sordu. Alanda bulunan yüzbinlerce kişi, hep bir ağızdan “Evet” yanıtı verdi. Barışın bereket, sevgi olduğuna vurgu yapan Zana, “Bu ülkeyi yönetenlere sesiniz ulaştı. Hep beraber seçimden sonra, barış ve özgürlüğün yolunu açacağız” şeklinde konuştu.

10 Kilometre Bariyer Kuruldu, 7 Bin 500 Polis Görevlendirildi 3

1993’te neler yaşandı?

20 Mart 1993 tarihinde PKK, ateşkes kararı almış, dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal, müzakereyi kabul etmişti. Ancak Turgut Özal, barış planı üzerinde çalışırken hayatını kaybetti. Müzakere görüşmelerine sıcak bakan isimlerden dönemin Jandarma Genel Komutanı Eşref Bitlisi de şüpheli bir şekilde uçak kazasında öldü. 1993 yılında Bingöl’de 33 askerin şehit edilmesi ile barış görüşmeleri sona erdi.

Diyarbakır’da Newroz Kutlaması Başladı 1

Kaynak: (Haber Merkezi)