Dünya Doğa ve Doğal Kaynaklarını Koruma Birliği'nce (IUCN) 'Nesli Tükenme Tehdidine Yakın' kategorisinde sınıflandırılan su samur Bismil ilçesinde bağlı kırsal Ambar Mahallesinde çift Niyazi Sarıtaş’a ait sulama havuzuna girdi.

Diyarbakır Artık Onunla Meşhur 1

Su samuru, çevredekileri fark ettikten sonra hızlıca kaçmaya başladı. Belli bir süre suda gidip gelen ve nereye gideceğini şaşıran su samuru, ardından uzaklaşarak gözden kayboldu. O anlar vatandaşın cep telefonu kamerası ile kayıt altına alındı.

Diyarbakır Artık Onunla Meşhur 5

Bismil İlçesinde bulunan Dicle Nehri, Göksu Çayı, Ambar Çayı, Salat Çayı ve Pamuk çayı gibi akar sularda ve göletlerde çok sayıda su samurunun yaşadığı biliniyor. İlçede daha önce de defalarca su samuru görüntülenmişti.

Diyarbakır Artık Onunla Meşhur 2

Dünya Doğa ve Doğal Kaynaklarını Koruma Birliği'nce (IUCN) 'Nesli Tükenme Tehdidine Yakın' kategorisinde sınıflandırılan su samuru, ürken ve suda yaşadığı için nadir görünen hayvanlar arasında yer alıyor.

Diyarbakır Artık Onunla Meşhur 3

Sansargiller familyasından olan su samuru, nehir ve göl kıyılarında yaşayan etçil bir memeli. Su kenarlarında kazdığı çukurlarda yaşar ve zararsız bir hayvandır.

Diyarbakır Artık Onunla Meşhur 4

Yuvası karada olmakla beraber girişi su altındandır. Yuvasının içini kuru yaprak ve yosunlarla döşer, havalandırma deliği de bırakır.

Muhabir: (Kamuran Turgay)