6 Şubat tarihinde yaşanan iki yıkıcı deprem sonucunda merkez Yenişehir ilçesinde yer alan Galeria Sitesi'nde meydana gelen yıkımda 89 kişi hayatını kaybetmişti. Aranan 3 müteahhidin de aralarında bulunduğu 4'ü tutuklu toplam 7 sanığın yargılanması devam ediyor.

Diyarbakır 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuklu müteahhitler Sedat Eser, Mehmet Şirin Yiğit, Şeyhmus Yiğit, inşaat mühendisi fenni mesul Tevfik Demir ve tutuklu bulundukları cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'yle (SEGBİS) katıldılar.

Duruşmada savunma yapan Sedat Eser, Galeria Sitesi'ndeki iş yerlerinde duvarların kaldırıldığını ve kolon kesme iddialarının olduğunu öne sürerek, üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini ifade etti. Sanık Tevfik Demir, Galeria Sitesi inşaatı ile hiçbir bağlantısının olmadığını iddia ederken, suçlamaları reddetti. Sanık Şeyhmus Yiğit ise üzerine atılı suçlamayı reddetti ve tahliye talebinde bulundu.

Sanık Mehmet Şirin Yiğit ise, inşaat sürecinde herhangi bir katkısının olmadığını belirterek, tanıkların ifadelerindeki kolon kesme iddialarını reddetti. Tanıkların ifadesine göre, Galeria Sitesi'nde kolon sıkıntısı olduğunu öne süren Feride Laçin, 25 yıl boyunca sitede oturduğunu ve altındaki markette kolon sıkıntısı yaşandığını ifade etti. 

Duruşmada tanık olarak dinlenen inşaat mühendisi Mehmet Fuat Ezber, temel atılmadan önce zemin etütü yaptıklarını ve zeminin taşıma gücünün zayıf olduğunu tespit ettiklerini iddia etti. Ayrıca, jeoloji mühendisi Halis Dabaz da zemin etüdü raporunda zeminin taşıma gücünün düşük olduğunu belirtti.

Savcı, tutuklu sanıkların cezalandırılmasını talep etti ve duruşma 22 Mart'a ertelendi. İddianamede, tutuklu müteahhitler Sedat Eser, Mehmet Şirin Yiğit, Şeyhmus Yiğit, inşaat mühendisi fenni mesul Tevfik Demir ile haklarında yakalama kararı bulunan M.E, H.M.Y. ve İ.H.Y. hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ve yaralanmasına neden olma" suçundan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası isteniyor.

Kaynak: İHA