Prof. Dr. Nevrez Koylan, koroner kalp hastalığı, kalp yetersizliği, hipertansiyon ve ritim bozukluğu olan kalp hastalarına yaz mevsiminde rahat bir dönem geçirmeleri için önerilerde bulundu.

Koroner Kalp Hastalığı

Koroner kalp hastalığı olanların nitrat spreyi veya nitrat türü ilaçlar kullanırken dikkatli olmaları gerektiğini belirten Koylan, "Nitratlar damarları genişleterek tansiyonu düşürür. Bu durum, sıcak havada sıvı kaybıyla birleştiğinde bayılmalara yol açabilir. Ayrıca sıcaklık ve sıvı kaybı, kanın yoğunlaşmasına neden olarak kalp krizi riskini artırabilir," dedi.

Kalp Yetersizliği

Kalp yetersizliği olan kişilerin serin ortamlarda bulunmaları gerektiğini söyleyen Koylan, "Ağır kalp yetersizliği olan hastaların sıvı alımı da sınırlı olabilir. İdrar söktürücü ilaç kullananlarda halsizlik ve baş dönmesi gibi belirtiler gözlenirse ilaçlar doktor tarafından yeniden düzenlenmelidir," diye ekledi.

Hipertansiyon

Hipertansiyonlu hastalar için sıcak ortamlar ve sıvı kaybının iki yönlü etkisi olduğunu belirten Koylan, "Sıvı kaybı ve idrar söktürücü tansiyon ilaçlarının etkisiyle vücut, sıvı kaybını önlemek için damarları büzerek tansiyonu yükselten mekanizmaları devreye sokar. Bu da tansiyonun yükselmesine ve ani düşüşlere neden olabilir, bu da kalp krizi ve inme riskini artırır," şeklinde konuştu.

Ritim Bozuklukları

Yaz aylarında dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise ritim bozukluklarıdır. Koylan, "Terlemeyle birlikte vücuttan potasyum ve magnezyum gibi minerallerin atılması, bu minerallerin azalmasına yol açar. Bu durum, özellikle kalp hastalarında çarpıntı ve hayatı tehdit eden ritim bozukluklarına neden olabilir. Sağlıklı bireylerde de yaz aylarında çarpıntı şikayetleri artabilir. Uzun süren ve sık tekrarlayan çarpıntılar günlük yaşamı etkileyebilir. Eğer çarpıntıyla birlikte tansiyon düşmesi ve bayılma gibi şikayetler de varsa mutlaka doktora başvurulmalıdır," dedi.

Kalp Krizinin Belirtileri 1024X535.Jpg (1)

Prof. Dr. Koylan, serin kalmak için şu önerilerde bulundu:

  • Bol sıvı tüketin. Sıvı almanın en iyi yolu su içmektir. Zararlı içeceklerden kaçının ve kafeinli içeceklerde ölçülü olun.
  • Sıvı alımının kısıtlandığı ağır kalp yetersizliği veya böbrek yetersizliği durumlarında doktorunuza danışın.
  • Soda ve maden sularını ölçülü tüketin, çünkü kan basıncını artırabilirler.
  • Salata ve zeytinyağlı sebzeler gibi soğuk yemekleri tercih edin. Bu gıdalar hem sıvı içerikleri yüksek hem de vitamin ve mineral açısından zengindir.
  • Evinizi serin tutun. Lambaları ve ısı yayan cihazları sadece gerektiğinde kullanın.
  • Oturmak ve uyumak için evin en serin yerlerini tercih edin.
  • Hafif, bol ve terlemeyi önleyen doğal kumaşlardan yapılmış giysiler giyinin.
  • Gölgede olsanız da güneş koruyucu kullanın, şapka takın ve bol su içmeye devam edin.
  • Aşırı fiziksel egzersizlerden kaçının.
Kaynak: (Haber Merkezi)