Diyarbakır’da gezilecek yerler nerelerdir? Diyarbakır’da piknik yerleri nerelerdir? Diyarbakır’da güzel havalarda gezmek, dolaşmak için nerelere gidilebilir?

İşte Diyarbakır’da gezilebilecek ve piknik yapılabilecek bazı yerler;

Diyarbakır Surları ve Hz. Süleyman Camii yerleşkesi

Diyarbakır Hz. Süleyman Camii Yerleşkesi

Dünyanın en uzun ikinci surları olarak bilinen Diyarbakır Surları, tarihin katmanlarıyla dolu bir hazine gibidir. 5 bin 100 metre uzunluğundaki surlar, yüksekliği ve burçlarıyla Diyarbakır'ın karakteristik öğelerindendir.

Diyarbakır’ın Merkez Sur ilçesinde bulunan Hz. Süleyman Camii, Selçuklu mimarisinin özelliklerini taşıyan ve Arap esintilerini yansıtan bir camidir. Hz. Ömer döneminde Diyarbakır'ın fethine tanıklık etmiş bu cami, tarihi ve manevi açıdan büyük bir öneme sahiptir.

Caminin yerleşkesi ve doğal alanı sosyal aktiviteler için oldukça uygundur, havası ve suyu güzeldir.

EĞİL (PEYGAMBERLER TÜRBESİ)

Eği̇l (Peygamberler Türbesi̇)

Zengin geçmişiyle tarihi bir öneme sahip olan Eğil ilçesi,  Kuran-ı Kerim’de adı geçen peygamberler Hz. Zülkifl ve Hz. Elyesa’nın içlerinde bulunduğu altı nebiyi ağırlaması üzerine peygamberler şehri ismini almıştır. Kültür ve inanç turizminde basamakları bir bir çıkan Eğil; Huri, Mitanni, Urartu, Asur, Med, Pers, Roma İmparatorluğu ile Büyük Selçuklular gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Asur döneminden kalan Eğil Kalesi, yüksek bir kayalık üzerine inşa edilmiş olup pek çok medeniyete ev olmuştur. Asur Dönemi’ne ait Deran Mağaraları’nın büyük kısmı su altında kalmış olup yalnızca bir bölümü günümüze kadar ulaşabilmiştir. Çevresinde pek çok tesisin yer aldığı ilçeye adeta renk katan Eğil Baraj Gölü’nde feribot seferleri yapılmaktadır. Gölde balık tutup tesislerde yaparak yiyebilirsiniz. Ayrıca Bungalov evlerinde de konaklayabilirsiniz.

Kayalara oyularak yapılan Kral Mezarları, görülmeye değer içi boş mezar odalarıdır. Bu mezarlar Asur ve Ermeni krallara aittir. İlçedeki Zülküfl, Elyesa, Harun-u Asefi, Yunus (Zennun), Melak, Harut Peygamberlerinin türbelerinin bazısı su altında kalmıştır. Yakın bir tarihte onarım yapılan türbeler de yoğun olarak ziyaret ediliyor. Burada bir de restoran bulunuyor.

Diyarbakır ile Eğil arası 52 kilometredir.

ÇEME REŞ (KARAÇAY)

Çeme Reş (Karaçay)

Diyarbakır’ın Çınar ilçesine bağlı Aşağı Konak köyünde bulunan ve bölge halkı tarafından Çeme Reş olarak bilinen Karaçay, görüntüsü, buz gibi kaynak suyu ve doğal güzellikleriyle ziyaretçilerine eşsiz bir manzara sunuyor. Özellikle yaz aylarında ziyaretçi akınına uğrayan bölge, turistler tarafından da keşfedilmeyi bekliyor.

Diyarbakır Eğil Asur Kalesi

Diyarbakır Eğil Asur Kalesi 1

Diyarbakır'ın Eğil ilçesinde yer alan Asur Kalesi, tarih ve doğanın birleştiği eşsiz bir mekanı temsil eder. Asurlular tarafından inşa edilen bu kale, Diyarbakır'ın en önemli tarihi zenginliklerinden biridir. Ana kayadan oyulmuş tüneller ve Asur krallarının mezarları, bu kalenin tarihini ve önemini yansıtır. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınması için başvurulan Diyarbakır Asur Kalesi, hem tarihi hem de doğal güzellikleriyle etkileyici bir deneyim sunar.

Eğil Baraj suları da buraya ayrı bir güzellik katmaktadır.

Diyarbakır Eğil Asur Kalesi 2

Hevsel Bahçeleri

Diyarbakır Kalesi ile Dicle Nehri vadisi arasında yer alan Hevsel Bahçeleri, Diyarbakır’ın en ünlü doğal güzelliğidir. Kuşların göç yolu üzerinde de bulunan bu doğal güzellik, onlarca kuş türüne ev sahipliği yapmasıyla da Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük kuş cennetidir. Hevsel Bahçeleri 2015 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirasları listesine de eklenmiştir.

Hevsel Bahçeleri

Diyarbakır Kent Ormanı ve Kent Parkı

Diyarbakır Büyük Şehir Belediyesi tarafından 2015 yalında yapımına başlanan Diyarbakır'da Kent Ormanı ve Kent Parkı şehir merkezinden sıkılanlar için yeşillikler içerisinden piknik yapabilir, mangal yakabilirsiniz. Diyarbakır Kent Ormanı ve Kent Parkı'na giriş ücretlidir.

Diyarbakır Kent Ormanı Ve Kent Parkı

Diyarbakır Kent Ormanı'na nasıl gidilir?

Diyarbakır’dan Silvan yoluna 4,5 km gittikten sonra U dönüşü yapın,700 metre geri geldikten sonra sağa (eski Hani yoluna) dönün 1 km ileride Diyarbakır Kent Ormanı ve Kent Parkı kapısını göreceksiniz.

Deve Geçidi Piknik Alanı

Deve Geçidi Piknik Alanı

Devegeçidi Çayı üzerinde, sulama amacıyla 1965-1972 yılları arasında inşa edilen Deve Geçiti barajı, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından 2016 yılında yeniden düzenlenerek hizmete açılmıştır. Deve Geçidi Piknik Alanında eski olan havuz da yeniden düzenlenerek hizmet vermeye başlamıştır. Havuz çarşamba ve cumartesi günleri sadece kadınlara özel hizmet vermektedir. Özellikle hafta sonları çok yoğun olan Devegeçidi piknik alanı, ziyaretçilerine keyifli bir piknik deneyimi sunuyor.

Deve geçidi piknik alanına nasıl gidilir?

Ulaşım sorununu çözmek için toplu taşıma servislerinin hizmet veriliyor. Servisler Dağkapı, Gevran Caddesi, Koşuyolu, Tesisler, Diclekent ve Mahabad güzergahlarından geçerek Devegeçidi Piknik Alanına gidiyor. Alanda bir market de hizmet vermektedir. Devegeçidinde kır kahvesi ve bir lokanta bulunmaktadır.

Geliye Goderne Şelalesi (Taş Köprü)

Geliye Goderne Şelalesi

Kulp, Silvan ve Hazro bölgelerinin birbirine yaklaştığı ve etkileşimlerinin en yoğun yaşandığı yerde kurulan Taşköprü Köyü’nün tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Köyün güneyindeki tepelerde günümüzde bile eski Ermeni yerleşim yerlerine ait kalıntılar bulunmaktadır. Kulp’u Silvan ve Hazro’ya bağlayan ve adını köyün isminden alan Taşköprü de bu köyün kuzeybatısında yer almaktadır. Köprü, II. Abdülhamit döneminde yapılmıştır. Mimarisi ile Batman`daki Malabadi Köprüsü’ne benzer. Goderne Köprüsü Kulp-Silvan sınırında Sarum çayı üzerinde Godern köyü güneybatısında bulunur. Gêlîyê Godernê Dünya mirası olabilecek kadar zengin bir ekosisteme, kültürel bir yapıya ve tarihsel bir geçmişe sahip doğal bir alandır. Buraya piknik yapmaya sadece Diyarbakırlılar değil çevre illerden de vatandaşlar geliyor. Geliye Goderne Şelalesi’ne gitmek isteyenlerin erken yola çıkmasında ise fayda var.

Dicle üniversitesi piknik alanı

Dicle Üniversitesi Piknik Alanı

Dicle Üniversitesi Piknik Alanı, Diyarbakır'a Bağlı Kayapınar ilçesinde yer alan Dicle Üniversitesinin içinde yer almaktadır. Şehir merkezine yakın olması nedeniyle Diyarbakırlıların sıkça ziyaret ettiği yerler arasındadır.

Şeyhandede Şelalesi

Şeyhandede Şelalesi

Tıpkı Geliye Goderne gibi Diyarbakır’ın az bilinen güzelliklerinden olan Şeyhandede şelalesi, yaz aylarında ziyaretçi akınına uğruyor.  Diyarbakır’ın Çermik ilçesinde bulunan Şeyhandede şelalesi, Şanlıurfa, Gaziantep, Adıyaman, Elazığ gibi yakın illerde ikamet eden vatandaşların da gözde mekanı haline geldi. Yaklaşık 30 metreden akan şelale, bölge halkı tarafından bile yeterince bilinmemektedir. Şeyhandede köyüne yaklaşık 3 kilometre mesafede bulunan şelaleye, patika yoldan 45 dakika yürüdükten sonra ulaşılabiliyor.

GÖLETLİ PARK

Göletli̇ Park

Merkez ilçede yer alan Gölet Park, mimari açıdan ilgi çekiyor olup yaz kış yoğundur. 2011 yılında yapılmaya başlanan 55 bin metrekarelik bir alanı kapsayan Göletli Park’ın 10 dönümü gölet olarak kullanılmaktadır. Diyarbakır’daki ilk su parkı olma özelliğini taşıyan park adanın üzerinde; üç adet kafe, büfe, yarımada şeklinde amfi tiyatro, yürüyüş parkurları ve oturma yerleri bulunuyor. Gölde bir deniz bisikletiyle kısa bir gezinti yapabilir ve yeşil alanlarda mola verebilirsiniz.

Diyarbakır Hasan Paşa Hanı

Diyarbakır Hasan Paşa Hanı

Hasan Paşa Hanı, tarihin izlerini günümüze taşıyan ender mekanlardan biridir. Osmanlı dönemine ait bu han, Vezirzade Hasan Paşa tarafından yaptırılmış ve uzun yıllar tüccarların buluşma noktası olmuştur. Restorasyon çalışmaları sonucunda yeniden eski görkemine kavuşan han, Diyarbakır'ın tarihi ve turistik zenginliklerinden biri olarak dikkat çekiyor. Hanın içerisindeki esnaf dükkanları ve özgün mimarisi, tarihin ruhunu bu mekanda yaşatıyor.

Diyarbakır On Gözlü Köprü

Diyarbakır On Gözlü Köprü-1

Dicle Nehri üzerinde yükselen Diyarbakır On Gözlü Köprü, kentin önemli tarihi yapılarından biridir. Mervaniler devrinde Diyarbakır hükümdarı Nizamüddevle Nasr tarafından 1065 yılında inşa edilen köprü, farklı isimlerle anılır. Silvan Köprüsü, Dicle Köprüsü ve Mervani Köprüsü olarak da bilinir. Köprü, tarihin ihtişamını yansıtan bir simge olarak bugüne ulaşmıştır.

Diyarbakır On Gözlü Köprü, oldukça güzel bir doğal yaşam alanıdır. Burada piknik yapmak için özel yerler vardır.

Diyarbakır Ergani Çayönü Yerleşkesi

Diyarbakır Ergani Çayönü Yerleşkesi

Diyarbakır'ın kuzeyinde, Ergani Ovası'nda, Dicle Nehri'nin kenarında bulunan ve MÖ.7500'den başlayan yerleşim evreleri tespit edilen Çayönü Höyüğü, Anadolu’daki en eski yerleşim yerlerinden birisi olarak biliniyor.

Diyarbakır Çayönü antik kenti, insanlığın ilk yerleşik hayatına ışık tutan bir tarih hazinesidir. Yaklaşık 9000 yıl öncesine ait izler taşıyan bu kent, cilalı taş devrinin izlerini taşır. Diyarbakır Çayönü antik kenti, Diyarbakır'ın 65 kilometre kuzeybatısında yer alır ve çeşitli arkeolojik buluntuların sergilendiği Diyarbakır Arkeolojik Müzesi'nde görülebilir. İlkel yerleşmenin izleri, ziyaretçilere geçmişin izini sürme fırsatı sunar.

ERGANİ MAKAM DAĞI

Ergani̇ Makam Daği

Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde bulunan Makam Dağı, Diyarbakır ve çevre illerden gelen ziyaretçilere ev sahipliği yapıyor. Hz. Zülküf'ün makam yeri olduğu için ‘Makam Dağı' olarak isimlendiren dağın üzerinden ilçenin etrafı tam olarak görünüyor. Zülküf Peygamberin uzun yıllar kaldığı Makam Dağı Diyarbakır'ın Ergani ilçesine 5 km uzaklıktadır. Makam dağı bin 515 metre yüksekliktedir. Dağın tepesinden Ergani ilçesinin tamamı görünür. Diyarbakır Salnâmeleri'nde Nebî Zülküf makamının Ergani'de bulunduğu ve bu makamın müzeyyen bir surette tamir ve tefriş edildiği bilgisi bulunmaktadır. Makam Dağı'nda bulunan Zülküf Nebi Zaviyesi'nin hangi tarihte ve kim tarafından yaptırıldığına dair kesin bilgi olmasa da, 924/1518 tarihli Tahrir Defterlerinde vakıf kaydının bulunması, Osmanlı döneminden daha önceyi işaret etmektedir. İçinde Hz. Zülküf makamı bulunan ve türbe olarak adlandırılan bu yapı, Vakıflar Genel Müdürlüğünce 2008 yılında restore edilmiştir. Makam Dağı'nın 20-30 kişinin namaz kılabileceği küçük bir mescit de bulunmaktadır.

Diyarbakır Lice Bırkleyn Mağaraları

Diyarbakır Lice Bırkleyn Mağaraları

Efsanelere göre Büyük İskender'in bile ziyaret ettiği bu mağaralar, tarih ve doğa meraklılarının ilgisini çeker. Asur zamanından kalma kabartmalar ve 8 bin yıllık bir geçmişe sahip olan mağaralar, hem doğal güzellikleri hem de tarihi derinliğiyle ziyaretçilerini büyüler.

Silvan Malabadi Köprüsü

Silvan Malabadi Köprüsü-2

1147 yılında Artuklular tarafından inşa edilen Malabadi Köprüsü, Diyarbakır’ın en ünlü tarihi yerlerindendir. 150 metre uzunluğunda ve 7 metre genişliğinde olan bu köprü mutlaka görülmesi gereken bir şaheserdir. Anadolu’daki en geniş taş köprülerden biri olan Malabadi Köprüsü’nün üzerinde aslan, güneş ve insan kabartmaları da bulunur. Harika fotoğraflara da konu olabilecek güzellikteki Malabadi Köprüsü’nü gezi rotanıza eklemeyi unutmayın.

Silvan Hasuni Mağaraları

Silvan Hasuni Mağaraları-1

Diyarbakır Silvan’da bulunan Hasuni Mağaraları, bölgenin en eski mağaralarından biri olduğu için yerli ve yabancı birçok arkeolog ve gezgin tarafından ziyaret edilmektedir. Yaklaşık 300 adet odası bulunan Hasuni Mağaralarının Orta Taş Devri’ne kadar uzanan bir tarihe sahiptir.

Çınar Zerzevan Kalesi

Çınar Zerzevan Kalesi 1

Diyarbakır’ın Mardin ile arasındaki Çınar ilçesinde bulunan Zerzevan Kalesi bölgenin Roma dönemine ait en önemli yapılarından biridir. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde de bulunan bu kale Roma döneminde sınır garnizonu olarak kullanılmıştır. 22 metre yüksekliğindeki gözetleme kulesi ve 12 metre yüksekliğindeki sur kalıntısı ile yüksekçe bir tepede bulunan Zerzevan Kalesi eşsiz bir manzaraya sahiptir. 2017 yılında keşfedilen Mithras Tapınağı ile birlikte ünü daha da artmış ve dünyanın dört bir yanından gezginlerin rotasında yer edinmeye başlamıştır.

Çınar Zerzevan Kalesi

Ergani Hilar Mağaraları

Diyarbakır Ergani’de bulunan Hilar Mağaralarında, MÖ 7500 ile 5500 yılları arasına ait kalıntılar bulunmaktadır. Yaklaşık 10.000 yıllık bu tarihi ihtişamı ile birçok gezgini cezbetmektedir. Günümüzde hala arkeolojik çalışmaların yapılmaya devam ettiği Hilar Mağaralarını ister tek başınıza isterseniz de rehberli turlar eşliğinde keşfedebilirsiniz.

Ergani Hilar Mağaraları

Muhabir: (Kamuran Turgay)