Hurri-Mitanniler, Urartular, Asurlular, Medler, Persler, Büyük Tigran Krallığı, Romalılar, Sasaniler, Bizanslılar, Emeviler, Abbasiler, Safeviler Eyyubiler Mervaniler, Selçuklular, Osmanlı ve Artuklular gibi çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakır’da çoklu medeniyetin izleri her alanda görülüyor.

Diyarbakır'daki Roma Yolu Kaderine Terk Edildi 2

Diyarbakır'a yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta bulunan Roma İmparatorluğu döneminden kalma Roma yolu ve köprüsü tescilli yapı olmasına rağmen vatandaşlar tarafından pek bilinmiyor. Araştırmacılar tarafından tespit edilen bölgede köprünün bakım ve onarımı gerçekleştirilirken, yol ise bakımsızlıktan yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Diyarbakır'daki Roma Yolu Kaderine Terk Edildi 1

Diyarbakır’da 2021 yılında yolun ortaya çıkarılması için başlatılan çalışmalardan herhangi bir netice alınamadı. Köprü restore edildi ancak yol kaderine terk edildi.

Diyarbakır'daki Roma Yolu Kaderine Terk Edildi 10

Yolun her iki tarafında yer alan sütunların zamanla yıkıldığı öğrenildi. Yol ve köprü, göçerler tarafından hayvanların geçişi için kullanılıyor.

Diyarbakır'daki Roma Yolu Kaderine Terk Edildi 3

Geçmişi yaklaşık 2000 yıl olan tarihi Roma yolu, tahminlere göre Diyarbakır'ın Eğil ilçesinden başlayıp Sur ilçesine kadar devam ediyor.

Diyarbakır'daki Roma Yolu Kaderine Terk Edildi 5

Bu yol son yıllarda hak ettiği değeri görmüyor. Diyarbakır'da şehir merkezine yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Roma yolu bazalt taşından yapılmış. Çift yönlü yol, üzerinden geçenleri tarihe doğru bir yolculuğa çıkarıyor.

Diyarbakır'daki Roma Yolu Kaderine Terk Edildi 4

Ancak son yıllarda bu tarihi yapının sadece 1 kilometrelik bölümü sağlam kalabildi. Birkaç yıl önce keşfedilen tarihi Roma yolu Yenişehir ilçesi sınırları içerisinde kalıyor, Diyarbakır’da hem doğa severler hem de turizmciler bu yolun turizme kazandırılması için yetkilileri göreve çağırıyor bölgedeki Roma köprüsü bir süre önce restore edildi, ancak bu tarihi halen yol halen yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Diyarbakır'daki Roma Yolu Kaderine Terk Edildi 7

2000 yıllık Roma yolunun daha fazla zarar görmemesi için bir an önce koruma altına alınması ve restore edilmesi isteniyor.

Diyarbakır'daki Roma Yolu Kaderine Terk Edildi 6

Diyarbakır'daki Roma Yolu Kaderine Terk Edildi 8

Diyarbakır'daki Roma Yolu Kaderine Terk Edildi 9

Kaynak: (Haber Merkezi)