TÜİK’in 2023 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Sonuçlarına açıklandı. Diyarbakır ve ilçelerinin nüfusu belli oldu.

Diyarbakır’ın 15 ilçesinde nüfus artmaya devam ederken 2 ilçede nüfus düştü. Nüfusu düşen 2 ilçenin de merkez ilçeleri olmaları dikkat çekti.

Diyarbakır Bağlar ve Sur ilçelerinde nüfus ne kadar azaldı?

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde 202 yılında 406 bin 471 olan nüfus, 2023 yılında 12 bin 133 kişi azalarak 394 bin 338 oldu.

Sur ilçesinde ise 2022 yılında 100 bin 613 olan nüfus 2023 yılında 1675 kişi azalarak 98 bin 938’e düştü.

Deprem etkisi mi olabilir mi?

6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan ve Diyarbakır dahil 11 ili etkileyen depremler nedeniyle birçok il ve ilçede demografik etkiler ortaya çıktı. Diyarbakır’ın merkez Bağlar ve Sur ilçelerinde nüfusun azalmasının nedeninin depremler sonrası yaşanan göç olduğu tahmin ediliyor. Diyarbakır’ın Bağlar ve Sur ilçelerinde bulunan yapılar oldukça eski. Özellikle Bağlar ilçesinde riskli yapıların sayısı çok fazla ve kentsel dönüşüm gündemde.

Diyarbakır’ın tarihi ilçesi olan sur ilçesinde de durum farklı değil. Yaşanan 6 Şubat depremlerinin ardından bu 2 ilçede yaşayan binlerce kişi riskli olan yapılardan tahliye edildi.

Diyarbakır’da deprem nedeniyle yıkılan 4 bina Bağlar ilçesindeydi

Ayrıca Diyarbakır’da Bağlar ilçesinde yer alan Serin 2 Apartmanı, Dündar Apartmanı, Yoldaş apartmanı ve Hisami Apartmanı Bağlar ilçesinde bulunuyordu. Bu binalar ile birlikte Yenişehir ilçesinde bulunan Galeria Sitesi de dahil olmak üzere yıkılan 5 binada toplam 363 kişi hayatını kaybetti. Tamamen yıkılan binalarda yaşayan vatandaşlar farklı adreslere taşındı.

Bunun yanı sıra Bağlar ve Sur ilçelerinde bulunan riskli yapılardan binlerce kişi göç etti.

Muhabir: (Kamuran Turgay)