Eğil'in tarihi, MÖ 3000'lere kadar uzanmaktadır. İlçe, Hitit, Asur, Babil, Pers, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu medeniyetlerin izlerini, ilçenin tarihi ve kültürel yapılarında görmek mümkündür.

egil-kalesi-kazilar-6

Eğil'in en önemli tarihi yapılarından biri, ilçenin merkezinde yer alan Eğil Kalesi'dir. Kale, Asur döneminde inşa edilmiş ve günümüze kadar iyi bir şekilde korunmuştur. Kaleden Dicle Nehri ve ilçenin eşsiz manzarasını seyretmek mümkündür.

egil

Eğil'de ziyaret edilebilecek diğer tarihi yapılar arasında Nebi Harun-i Asefi Türbesi, Nebi Hallak Türbesi, Nebi Harut ve Nebi İlyas Türbeleri yer almaktadır. Bu türbeler, Eğil'in önemli inanç turizm destinasyonlarından biridir.

diyarbakir-egil

Eğil, doğal güzellikleri ile de öne çıkan bir ilçedir. İlçede Eğil Baraj Gölü, Eğil Şelalesi ve Eğil Vadisi gibi doğal güzellikler bulunmaktadır. Eğil Baraj Gölü, ilçenin en önemli turistik cazibe merkezlerinden biridir. Gölde tekne turları düzenlenmekte ve balık tutmak mümkündür. Eğil Şelalesi, ilçenin doğal güzelliklerinden biridir. Şelale, yaklaşık 30 metre yükseklikten dökülmektedir. Eğil Vadisi, ilçenin doğal güzelliklerinden bir diğeridir. Vadi, eşsiz manzarası ve zengin bitki örtüsü ile dikkat çekmektedir.

3-42

Eğil, tarihi, kültürel ve doğal güzellikleri ile Diyarbakır'ın önemli destinasyonlarından biridir. İlçe, yerli ve yabancı turistler tarafından ilgiyle ziyaret edilmektedir.

Eğil'de Gezilecek Yerler

  • Eğil Kalesi
  • Nebi Harun-i Asefi Türbesi
  • Nebi Hallak Türbesi
  • Nebi Harut ve Nebi İlyas Türbeleri
  • Eğil Baraj Gölü
  • Eğil Şelalesi
  • Eğil Vadisi
  • Deren Mağaraları
     

Eğil’de yenilmesi gereken yemekler

2-57

Devasa boyutlardaki karpuzu ile tanınan Diyarbakır yemek kültürü açısından da zengindir. Cartlak kebabı olarak da bilinen ciger kebabı geleneksel yemekler arasındadır. İçli köfte, çiğ köfte, bulgur pilavı, kaburga, keşkek, lebeni, meftune, tatlılardan ise burma, kadayıf ve nuriye ünlüdür. Üzümden yapılan pestil ve sucuk, otlu ve örgü peynir, sumak çokça yenen diğer yiyeceklerdir.

1-88

Diyarbakır’dan inanç turizmini merkezi

Kur'an-ı Kerim'de isimleri geçen Zülkifl ile Elyesa peygamberler dahil 9 peygamberin medfun olduğuna inanılan Diyarbakır'ın Eğil ilçesi, Kralkızı Baraj Gölü, sur sarnıçları ve tarihi yapısıyla ülkenin dört bir yanından gelen misafirleri ağırlıyor.

2021_TEMMUZ_25_eril_AA-25163790-1-

Antik çağlardan bugüne kadar tarihin yapı taşlarını oluşturan birçok uygarlığa ev sahipliği yapan Eğil, inanç ve kültür değerleri ile büyük ilgi görüyor.

thumbs_b_c_5d1d56fbb30115cedc65d17b114df225

Manevi ikliminin yanı sıra Kralkızı Baraj Gölü'nde su sporları ve tekne turu yapma imkanı sunan Eğil, doğa ve inanç turizmini tercih edenlerin rotası olmaya devam ediyor. (Kamuran Turgay)

New folder (7)_71720c78-7238-49c2-91a5-dac5de9040fa

thumbs_b_c_b9ba19a81dc9a78fa2081c97c8247307

2021_AGUSTO_egil

Kaynak: Kamuran Turgay