Diyarbakır’ın en soğuk ilçesi hangisi? En çok kar yağışı hangi ilçede? Diyarbakır’ın Kulp ilçesinin iklimi nedir? Karasal özellikleri ve bitkisi örtüsü nedir?

Diyarbakır'da sert bir kara iklimi egemendir. Yazları çok sıcak geçer. Ama, kış soğukları Doğu Anadolu'nda olduğu kadar şiddetli değildir.

Diyarbakır’ın En Soğuk Ilçesi Hangisi 1

Diyarbakır’ın en soğuk ilçesi Kulp, sanki Diyarbakır’ın değil Muş’un ilçesi gibi

Diyarbakır’ın bazı ilçeleri ise oldukça farklı. Özellikle Muş ili ile sınır komşusu olan Kulp ilçesi, diğer ilçelere göre oldukça farklı. Diyarbakır’ın Bağlar ilçesi ile Çınar ilçesi ve Şanlıurfa’nın Siverek ilçesi arasında yer alan Karacadağ Bölgesinde de hava sıcaklıkları oldukça düşük. Ancak Diyarbakır’ın sıcaklık ortalaması olarak en soğuk ilçesi Kulp ilçesidir. Kulp aynı zamanda Diyarbakır'ın merkeze en uzak ilçesidir.

Diyarbakır’ın En Soğuk Ilçesi Hangisi 6

Karsal iklimin yaşandığı Kulp bölgesinde yazlar sıcak, kurak ve açık ve kışlar çok soğuk, karlı ve parçalı bulutlu geçer. Yıl içerisinde sıcaklık normalde -5°C ila 36°C arasında değişiklik gösterir ve nadiren -12°C altında ve 39°C üzerinde olur.

Diyarbakır’ın En Soğuk Ilçesi Hangisi 2

Kulp bölgesinde ortalama sıcaklık

Sıcak mevsim 3 ay uzunluğundadır ve 12 Haziran tarihinde başlayıp 17 Eylül tarihine kadar sürer, günlük ortalama yüksek sıcaklık 30°C üzerindedir. Kulp bölgesindeki en sıcak ay Temmuz ayıdır; bu ayda ortalama yüksek sıcaklık 36°C iken düşük sıcaklık 20°C düzeyindedir.

Soğuk mevsim 3,5 ay uzunluğundadır ve 27 Kasım tarihinde başlayıp 11 Mart tarihine kadar sürer, günlük ortalama yüksek sıcaklık 10°C altındadır. Kulp bölgesindeki en soğuk ay Ocak ayıdır; bu ayda ortalama düşük sıcaklık -5°C iken yüksek sıcaklık 3°C düzeyindedir.

Diyarbakır’ın En Soğuk Ilçesi Hangisi 3

Kulp ilçesinde yağış miktarı

Yılın yağmurlu dönemi en az 13 milimetre miktarında hareketli 31 günlük yağış miktarı ile 8,6 ay boyunca 25 Eylül tarihinden 11 Haziran tarihine sürmektedir. Kulp bölgesinde en yağmurlu ay Mart olup, ortalama yağış 59 milimetre düzeyindedir.

Yılın yağmursuz dönemi 11 Haziran tarihinden 25 Eylül tarihine kadar 3,4 ay boyunca sürmektedir. Kulp bölgesinde en az yağmurlu ay Ağustos olup, ortalama yağış 1 milimetre düzeyindedir.

Diyarbakır’ın En Soğuk Ilçesi Hangisi 4

Kulp kar yağışı

Yılın kar yağışlı dönemi en az 25 milimetre miktarında hareketli 31 günlük yağış miktarı ile 3,7 ay boyunca 26 Kasım tarihinden 15 Mart tarihine sürmektedir. Kulp bölgesinde en fazla karın yağdığı ay Ocak olup, ortalama kar yağışı 114 milimetre düzeyindedir.

Diyarbakır’ın En Soğuk Ilçesi Hangisi 5

Kulp ilçesinde yoğun kar yağışı nedeniyle Diyarbakır Kulp Karayolu sık sık ulaşıma kapanmaktadır.

Muhabir: (Özgür Ağar)