Özellikle bölgemizde bir gelenek haline gelen taziye yemekleri, acılı aileleri içinden çıkılmaz bir hale getirdi. 

Diyarbakır’ın Bismil kaymakamı ortak karar için 2 gündür Kanaat Önderleri, 

 Merkez ve Köy imamları ve Muhtarlarla toplantı yapıyor. 

Önümüzdeki günlerde Taziye yemekleri ile karar açıklanacak.

Kaymakamın çalışmaları devam ederken, beyin kanaması nedeniyle hastane yoğun bakımda olan, Kanaat Önderleri başkan yardımcısı H Ramazan Doğan’nın kardeşi ŞEHMUS DOĞAN hayatını kaybetti.

Doğan Ailesinde örnek Karar 

Edinilen bilgilere göre;, Bismil’in Belli köyünde Doğan ailesinin reisi işadamı ve Kanaat Önderleri başkan yardımcısı H Ramazan Doğan ailesi örnek olunacak bir karar aldı. 

H Ramazan Doğan aynı zamanda işadamı ve Doğan Düğün ve petrol tesislerin sahibi, maddi durumları iyi, taziye yemekleri verecek güce sahiptir. 
I M G 5610

Bismil’de taziye yemekleri kalkması için, kardeşinin taziyesinde Taziye yemeği kaldırdı. Akşam 1000 kişilik yemek siparişi iptal etti. Amaç Bismil’e örnek olmak; 

Yakınlarını kaybeden bazı ailelerin misafirlerine 3 gün boyunca iki öğün taziye yemeği vermek için kredi çekmesi veya borçlanması insanları zor durumda bıraktığı şahit oluyoruz. 

Bismil ilçesinde yılda ortalama 700 kişi vefat ediyor. 

Bölgemizde bu yas yemekleri konusunda özellikle ekonomik şartlar nedeniyle bazı vatandaşlarımızın çok zorluk çektiğini görüyoruz. 

I M G 5609

Bismil Haber H Ramazan Doğan’ı aradı.

Doğan ailesinin bu kararı duyduğumuzda, aynı zamanda Kanaat Önderi olan H Ramazan Doğan’ı aradık. İlk uygulamayı zengin bir kişinin ön ayak olması, takdir ettiğimizi ifade ettik ve niçin bugün kendi taziyenizde bu kararı aldıklarını sorduk.

Sorumuza H. Ramazan Doğan, şöyle cevap verdi. Kaymakamız kanaat önderleri derneği ile de toplantı yapmıştı. 

İşte bugün kardeşimde hakkın rahmetine kavuştu. Ekonomik durumumuz iyi olmasına rağmen Taziye yemekleri kaldırmayı kendimizde başlattık. Dedi.

Doğan, konuşmasının devamında, Oysa bu gelenek bundan 32 yıl önce bu şekilde değildi. Cenazesi olanın evinde asla yemek pişmez mahalle ve köy ahalisi sırasıyla cenaze evine yemek getirirdi. Taziye gelen vatandaşlarda destek amacıyla, bir torba şeker ve bir teneke yağ veya pirinç götürürdü. Zamanla bu gelenek kayboldu. Onun yerine cenaze sahipleri yemek vermeye başladı. Bu durumda cenaze sahiplerini zor durumda bırakıyor. Hatta bazı cenaze sahipleri maddi durumlarının yetersizliği dolayısıyla kredi çekerek taziye yemeği vermek zorunda kalıyor. Bu durum vicdanımızı sızlatıyor. Dedi. 

H Ramazan Doğan, Taziye yemekleri ile ilgili imamlarla konuştuğunu ifade ederek, imamlarında, cenaze yemeğinin dinde yeri olmadığı bize söylediler. Cenaze sahiplerinin üzüntü kederi varken yemek vermesi doğru değil. Cenaze taziyesi üç gündür. Aynı memlekette oturanlar için 3 günden sonra taziye olmaz. Bu üç gün içerisinde cenaze sahibinin yemek hazırlaması ayıptır. Dinimizde cenaze sahibinin yemek yapması mekruhtur, uygun değildir. Cenaze sahiplerinin maddi durumu iyi olmayabilir. Bunun için kredi çeken veya borçlanan insanlar var. Buradaki olay çevrenin mahcubiyetinden kurtulmaktır. insanlar ne der korkusu vatandaşı buna yönlendirdi. Asla doğru değil. Diye konuştu. 

Doğan, konuşmasının devamında, Yakının kaybeden kişiler acılarını bir kenara bırakıp eve taziye için gelenlere yemek dağıtmakla uğraşıyor. Sizce bu uygun mu? Diye sordu.

Doğan, çevre il ve ilçelerde Taziye yemekleri kaldırırken, Bismil geri kalmıştı. İnşallah Bismil’de kaldırılır. Diye konuştu.

Muhabir: Sedat Erdinç