Uygulanan ekonomik program, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) yakın gözetimi altında bulunuyor. Dünya Bankası ve IMF’den üst düzey ve geniş heyetler, Ankara’da önemli görüşmeler gerçekleştirdi. Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Lakshmi Shyam-Sunder ve Türkiye Masası şefi James Walsh liderliğindeki IMF heyeti, ekonomi bürokrasisi ve özel sektör temsilcileriyle çeşitli temaslarda bulundu.

IMF heyetinin ziyareti, tüm üye ülkeler için yapılan yıllık rutin 4. Madde ziyareti kapsamında gerçekleşti.

Alınan bilgilere göre, Dünya Bankası heyetinin başkan yardımcısı düzeyinde olması ve alışılmadık şekilde kalabalık IMF heyetinin 12 uzmandan oluşması, bu kuruluşların yürütülen programa yoğun ilgisini yansıtıyor. Dünya Bankası heyetinin temaslarını tamamladığı, IMF heyetinin ise bu hafta da görüşmelerini sürdürdüğü belirtiliyor.

IMF Türkiye Masası Şefi James Walsh’un başkanlık ettiği heyette Agustin Roitman, Farid Boumediene, Jiaxiong Yao gibi isimlerin de bulunduğu 12 kişi yer alıyor. Geçen hafta TOBB başta olmak üzere çeşitli mesleki örgütler ve sivil toplum kuruluşları ile de dar kapsamlı görüşmeler gerçekleştirildi.

IMF Şefi Walsh: “Türkiye Doğru Yolda”

Mayıs ayı başında konuşan IMF Türkiye Masası Şefi James Walsh, “Türkiye doğru yolda” mesajını vermişti. Walsh, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile enflasyonun düşeceği konusunda hemfikir olduklarını belirtmişti.

Walsh, TCMB’nin para politikasını sıkılaştırma ve finansal sistemi reforme etme konusunda önemli adımlar attığını, faiz oranlarını yüksek seviyelere getirdiğini ve para politikasını engelleyen birçok mali düzenlemeyi basitleştirdiğini vurgulamıştı.

Bakan Şimşek ile Önemli Görüşme

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dünya Bankası Grubu Başkanı Ajay Banga ile bir araya geldi. Şimşek ve Banga arasındaki görüşme, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda basına kapalı olarak yaklaşık 1 saat sürdü.

Banga’nın ziyareti, uzun bir sürenin ardından Dünya Bankası Grubu Başkanı düzeyinde Türkiye’ye gerçekleştirilen ilk ziyaret olması açısından önem taşıyor.

Görüşmede Ele Alınan Konular

Alınan bilgilere göre, görüşmede Türkiye ekonomisindeki gelişmeler değerlendirildi. Banga, Türkiye’nin ekonomi programına olan desteğini yineledi.

Ayrıca, Dünya Bankası ile Türkiye arasında 2024-2028 mali yıllarını kapsayan mali ve teknik işbirliğinin temelini oluşturan "Ülke İşbirliği Çerçevesi" görüşüldü. Bu kapsamda, afetlere dirençlilik, enerji, yeşil dönüşüm, iklim değişikliği ile mücadele, ihracatın desteklenmesi, reel sektör, altyapı, lojistik, sanayi, tarım, eğitim, sağlık ve kapsayıcılık gibi birçok alanda geliştirilebilecek işbirlikleri üzerinde duruldu.

Dünya Bankası, Türkiye’nin Eylül 2023’te açıkladığı Orta Vadeli Program’a (OVP) destek vermek amacıyla Türkiye’ye yönelik kaynak tutarını 17 milyar dolardan 35 milyar dolara çıkarmıştı. Bu kaynak, OVP ve 12. Kalkınma Planı’nda belirtilen öncelikler doğrultusunda geliştirilecek projelerin finansmanında kullanılacak.

Kaynak: (Haber Merkezi)