Müslümanlar, farklı coğrafyalarda ramazan ayına 11 Mart Pazartesi ya da sonraki gün başlamaya hazırlanırken, oruç tutma süreleri ülkelerin ekvatora yakınlıklarına göre değişiklik gösterecek.

Dünya'nın Kuzey Yarım Küre'sinde ilkbaharın, Güney Yarım Küre'sinde ise sonbaharın yaşandığı, gece ile gündüzün eşit olduğu 20 Mart bahar ekinoksuna denk gelen bu ramazanda, kutuplara en yakın noktalardaki yerleşim bölgelerinde oruç başlama ve bitiş saatleri arasında 2 saate yakın bir fark görülecek.

Diğer taraftan, ekvatora yakın bölgelerde oruç süresi, ramazan ayının genelinde 13 saatin biraz üzerinde olacak.

En uzun oruç, muhtemel son günü olan 9 Nisan'da İzlanda'nın Reykjavik kentinde 16 saat 36 dakika olarak tutulurken, en kısa oruç da yine aynı gün Şili'nin Punta Arenas bölgesi ile Yeni Zelanda'nın Dunedin kentinde 12 saat 51 dakika uzunluğunda olacak. Böylece, bu yıl dünya genelindeki farklı konumlarda yaşayan Müslümanların oruç süreleri arasındaki fark 4 saati geçmeyecek.

Türkiye'de ilk imsak yarın saat 04.52'de, ilk iftar ise 18.13'te Iğdır'da gerçekleşecek. Ramazanın ilk gününde son imsak saat 06.02'de, son iftar ise 19.24'te Çanakkale'de olacak.

Kaynak: (Haber Merkezi)