Yeni Düzenlemeler Neler Getiriyor?

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayımlanan Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde yapılan değişikliklere göre, direksiyon eğitimi sınavları, il veya ilçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin belirlediği ve mevzuata uygun olarak onaylanan iki farklı rotada gerçekleştirilecek. Engelli kursiyerler, kendi araçlarıyla veya temin edecekleri, engel durumlarına uygun başka bir araçla eğitim alarak sınavlara girebilecekler.

Kurum Açma İşlemleri ve Ek Süreler

Kurum açma işlemlerinde, resmi kurum ve kuruluşlardan alınması gereken belgelerin gecikmesi durumunda bir ay, inceleme raporunda belirtilen eksikliklerin giderilmesi amacıyla ise 20 gün ek süre verilecek. Kurs kayıtlarında yeni tip Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı ibrazı zorunlu hale getirilecek.

Sahada Yaşanan Sıkıntıların Giderilmesi

Sahada yaşanan sorunların çözümü ve sahteciliğin önlenmesi amacıyla kurs kayıtları sırasında kursiyerin fotoğrafı çekilerek sisteme yüklenecek ve bilgilerin kendisine ait olduğuna dair teyit alınacak. Kursiyer için düzenlenen fatura da Özel MTSK Modülüne işlenerek mali bakımdan kayıt dışılığın önüne geçilecek. Direksiyon eğitimi sınavlarında başarısız olan kursiyerler, diğer dört sınav haklarını kullanmak üzere başka bir kursa nakil yapabilecekler.

Teorik Eğitim ve Sınav Muafiyeti

Teorik sınavları başarıyla geçen ve kendi isteğiyle kaydını sildiren kursiyerler ile direksiyon sınavlarında başarısız olanlar, üç yıl içinde yeniden kayıt yaptırdıklarında teorik eğitim ve sınavlardan muaf olacaklar. Askerlik görevi, hamilelik, doğum veya uzun süren hastalıkları bulunanlar, sınav haklarını dondurarak mazeret süreleri bitiminde sınav haklarını kullanabilecekler.

Uygulama Sınav Süresi 40 Dakikaya Çıkacak

Başarılı olan kursiyerler, elektronik ortamda düzenlenen Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Sertifikasını e-Devlet üzerinden alabilecek. Sınav saatleri 07.00-18.00 arası yerine 07.00-21.00 arasında yapılacak ve uygulama sınav süresi 35 dakikadan 40 dakikaya çıkarılacak. Sınavlar, sınav günü sabahı yapılan kura ile belirlenen güzergahta gerçekleştirilecek.

Park ve Manevra Kolaylıkları

Kursiyerler geri park uygulamasında koniler arasına tek hamlede giremezlerse bir kez daha deneme yapabilecekler. A1 sınıfı sertifika almak isteyenler, direksiyon eğitimi dersi saatinin yarısı kadar eğitim alarak sınavda başarılı olmaları halinde sertifikalarını alabilecekler. Eğitim ve sınav araçlarının yaşları, üretim yılının birinci yılı olarak kabul edilecek.

Yerine Başkasını Sınava Sokmak Yasak

Sınavlarda, görevlilerin çalışmasını engelleyenler veya yerine başkasını sınava sokanlar 5 yıl süreyle sınavlara giremeyecekler. Direksiyon sınav komisyonları bir günde 12 yerine 10 kursiyer sınav yapacak. İlçede yeterli komisyon üyesi yoksa başka ilçelerden görevlendirme yapılacak.

Yeni Düzenlemeler 6 Ay İçinde Yürürlüğe Girecek

Yönetmelik değişiklikleri kapsamında, direksiyon eğitimi sınavı uygulama ve değerlendirme komisyon üyeleri ile direksiyon usta öğreticileri, yapılan değişikliklere uyum sağlamaları amacıyla en geç 2 yıl içinde hizmet içi eğitime alınacaklar. Bu değişikliklerin bazıları 6 ay sonra yürürlüğe girecek.

Muhabir: Murat Tanrıkulu