Emekli maaşlarında zam oranı netleşti. SSK ve Bağ-Kur emeklileri, maaşlarında yüzde 15,05 zam alacak. Fakat bu oran, enflasyon oranının altında kalıyor ve emeklilerin alım gücünde düşüşe yol açıyor.

Peki çözüm ne? Uzmanlar, seyyanen zam formülünün uygulanması gerektiğini savunuyor. Bu formülde, tüm emeklilere sabit bir miktarda zam veriliyor. Böylece, maaşı düşük olan emekliler de enflasyona karşı korunmuş oluyor.

SGK Başuzmanı İsa Karakaş, şu anki kök maaş sisteminin emekliler için adil olmadığını ve bazı emeklilerin "sıfır zam" aldığını belirtiyor. Karakaş, 10 bin liranın altında maaş alan emeklilere yüzde 50 zam bile yapılsa, enflasyona karşı korunamayacaklarını ve alım güçlerinin düşmeye devam edeceğini söylüyor.

Ekonomi yönetimi ise sıkı para politikası uygulamaya devam ediyor. Bu da emeklilere cömert zam verilmeyeceğini gösteriyor. Dolayısıyla, hükümetin Temmuz ayına kadar yeni bir zam formülü geliştirmesi gerekiyor.

Seyyanen zam formülü, emekliler arasında adaleti sağlayacak ve enflasyondan en çok etkilenen düşük maaşlı emeklileri koruyacaktır. Bu formülün uygulanması için hükümetten somut adımlar bekleniyor.

Kaynak: (Haber Merkezi)