TÜİK'in 3 Temmuz’da açıklayacağı haziran ayı enflasyon verileri, yılın ilk 6 ayına ait enflasyon farkını ortaya koyacak. Peki, temmuz ayında emekli maaşlarına ne kadar zam yapılacak? En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?

Konuyla ilgili merak edilenleri milliyet.com.tr'ye açıklayan Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı:

“Kök maaş tartışmaları son yıllarda gündeme gelmeye başladı. Yapılan zamlar kök maaşa uygulandığı ve maaşı ciddi oranda etkilediği için kafa karışıklığına yol açtı.

Devlet, yatırılan prime göre bir maaş hesaplıyor ve eğer sigorta primini düşükten yatırdıysanız maaşınız muhtemelen en düşük emekli maaşı seviyesinde olacak.

Bu nedenle, en düşük emekli maaşı alanlar, yapılan oransal zamların kendilerine yaramadığını ifade etmeye başladılar. Emekliler kök maaşlarını e-Devlet üzerinden sigorta sistemi aracılığıyla öğrenebilirler. Kök maaş, prime esas ücrettir ve bu ücret üzerinden oransal zamlar yapılır. Yıl sonunda yüzde 25 zam yapılacaksa, bu zam prime esas kazanç üzerinden olacaktır.

Kök Maaş ile En Düşük Emekli Maaşı Arasındaki Fark Nedir?

Eğer kök maaşınız 8 bin TL ise ve tahmini 6 aylık enflasyon farkı yüzde 25 olarak öngörülüyorsa, en düşük emekli maaşı olan 10 bin TL artmazsa siz oransal zamdan faydalanamayacaksınız demektir. Çünkü maaşınız 10 bin TL’ye tamamlanıyor. 8 bin TL’nin yüzde 25’i 2 bin TL eder ve bu eklenince maaşınız 10 bin TL olur. Ancak en düşük emekli maaşı 15 bin TL’ye yükselirse, kök maaşınız 8 bin TL olsa bile maaşınız 10 bin TL’ye çıkacak, devlet maaşınızı 15 bin TL’ye tamamlayacak.

Her dönem için kök maaşlara bir düzenleme bekleniyor. En düşük emekli maaşı ve kök maaş tartışmaları devam ediyor. Bu tartışmaların son bulması için en düşük emekli maaşı kök maaşa sabitlenirse, hem asgari ücretle arasındaki fark kapanmış olur hem de bu tartışmalar sona erer.

En Düşük Emekli Maaşına Ne Kadar Zam Olacak?

Benim tahminim, en düşük emekli maaşının yüzde 50 artışla 15 bin TL civarına çıkacağı yönünde. Ancak yapılacak oransal zam yüzde 25 civarında olacaktır.

Kök Maaş En Düşük Maaşa Eşitlenir Mi?

Bu yapılmalı. Hedeflenen enflasyona göre bir maaş zammı düşünülüyor. Eğer hedeflenen enflasyona göre yapılırsa, bu enflasyon beklentilerini sabitler. Kişiler maaşlarını önceden bilebilir ve bu da enflasyonun daha fazla artmasını önler.”

Kaynak: milliyet.com.tr