Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Astana'da düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü 24. Devlet Başkanları Zirvesi'ne katıldı.

Erdoğan, dönüş yolunda cari açıktan Orta Vadeli Program’a kadar ekonomiyle ilgili birçok konuda açıklamalarda bulundu. Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

-Geçen yıl dezenflasyon sürecine geçiş için bir süre belirlemiştik. Deprem nedeniyle olağanüstü koşullarla karşı karşıya kaldık. Para politikasının etkili olması zaman alıyor. Maliye politikasında ek çaba gerekiyordu. Bu yüzden dezenflasyonun Mayıs 2024'ten sonra başlayacağını öngördük.

Nitekim Haziran ayında yıllık enflasyonda düşüş başladı ancak Temmuz’da öngörülemeyen rakamlarla karşılaşabiliriz. Muhtemelen düşük 60’lı rakamlar olacak. Ağustos’ta yine düşük 50’li rakamlar bekleniyor. Eylül enflasyonu açıklandığında ise 50'nin biraz altında olabilir.

EŞİ BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ İYİLEŞME

Öngördüğümüz politika bu çerçevede. Geçen yıl ciddi bir cari açık problemimiz vardı. Bu yıl cari açık problem olmaktan çıktı. Milli gelire oran olarak yüzde 6'lardan yüzde 2 civarına düşecek.

Rezerv konusunda büyük ilerleme kaydettik. Brüt rezervimiz yaklaşık 145 milyar dolar. Swap hariç rezervlerimiz 10 milyarın üzerine çıktı. Mart seçiminden bu yana swap hariç net rezervlerdeki iyileşme neredeyse 80 milyar dolar civarında. Gerçekten eşi benzeri kolay görülmeyen bir iyileşme, bir güven var. Bu nedenle dış denge artık bir endişe kaynağı olmaktan çıktı. Ülkemizin risk primi benzer ülkelere göre 10 kat daha hızlı düşüyor. Bugün itibariyle 263 baz puan civarında.

Muhabir: Murat Tanrıkulu