İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu "Tedavi amacıyla kullanılan iğne ve fitil orucu bozar mı?" sorusuna yanıt verdi.

Fetvada, şu ifadelere yer verildi:

Ramazan’da Iğne Orucu Bozar Mı 1

"Damardan veya kaslardan vurularak yapılan iğneler vitamin içermeyip sadece tedavi amacıyla kullanılıyorsa oruç bozulmaz. Fakat yiyecek ve içeceğin yerine geçen vitamin içerikli iğneler orucu bozar (Affane, Yeselûneke III, 87-89). Allah Teâlâ bir kudsi hadiste şöyle buyurmaktadır: Âdemoğlunun bütün amelleri kendisinedir. Yalnız oruç, bundan müstesnadır. O benim içindir. Onun karşılığını ben vereceğim. (Çünkü kulum) benim için yemeyi, içmeyi ve şehveti terk etmiştir (Buhârî, Savm 2, 1894). Hadiste orucun yeme, içme ve şehvetten uzak durma olduğuna özellikle vurgu yapılmıştır. Tedavi amacıyla kullanılan ve damardan alınan ilaçlar da yeme-içme sayılmadığı için oruca zarar vermez. Aynı hüküm makattan veya vajinadan alınan fitiller için de geçerlidir.

Ramazan’da Iğne Orucu Bozar Mı 3

Bununla birlikte, günde iki kez kullanılan iğne ve fitilleri imkân varsa iftar ile sahur arasındaki vakit içerisinde almak en doğru olanıdır."

Aşı olmak orucu bozar mı?

Gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyonlar, yemek ve içmek anlamına gelmediklerinden orucu bozmazlar. Aşı da böyle olup orucu bozmaz. Ancak gıda veya keyif verici enjeksiyonlar orucu bozar.

Ramazan’da Iğne Orucu Bozar Mı 2

Tedavisi devam eden hastalar, sağlıklarına kavuşup tedavileri sona erinceye kadar oruçlarını erteleyebilirler. Bununla birlikte, Ramazan ayında herkesle birlikte oruca devam etmeyi arzu ediyorlar ve oruç tutmalarına da başka bir engel bulunmuyorsa iğnelerini iftardan sonra yaptırmaları yerinde olur. Bu imkâna sahip olmayanlar, tedavi ve aşı amaçlı iğne yaptırabilirler. Ancak oruçlu iken gıda ve vitamin iğneleri yaptıranların, ağızdan aşı alanların damardan serum ve kan verilenlerin orucu bozulur. Daha sonra bu oruç kaza edilir.

Editör: Kamuran Turgay