JWST'nin yaptığı gözlemleri inceleyen bilim insanları, evrenin sadece 400 ila 600 milyon yaşındayken üç galaksinin oluştuğunu tahmin ediyor. Evrenin yaklaşık 13,8 milyar yıllık olduğu düşünüldüğünde, bu galaksiler kozmosun en erken dönemlerine ait.

Araştırmacılar, görüntülerde soluk kırmızı lekeler olarak görünen galaksilerden yayılan ışığı çeşitli dalga boylarında analiz etti. Bu incelemelerin sonucunda, ışığın büyük miktarda nötr hidrojen gazı tarafından emildiği belirlendi.

Yoğun gaz bulutları, galaksileri beslerken, bu galaksiler henüz ilk yıldızlarını oluşturma aşamasına gelmemişti. Science adlı hakemli dergide 23 Mayıs'ta yayımlanan çalışmanın ortak yazarı Darach Watson, "Bu gaz, geniş bir alana yayılmış ve galaksinin büyük bir kısmını kaplamış olmalı" ifadelerini kullandı.

Bu bulgular, galaksilerde nötr hidrojen gazının birikmeye başladığını gösteriyor. Bu gaz, daha sonra soğuyup yoğunlaşarak yeni yıldızların oluşumuna yol açacak.

Araştırmacılar, bu galaksileri çevreleyen gazın, evrenin en eski elementlerinden olan hidrojen ve helyum dışında başka bir element içermediği sonucuna ulaştı.

Çalışmanın baş yazarı Kasper Elm Heintz, "Bu görüntülerin, galaksi oluşumunun bugüne kadar gördüğümüz ilk 'doğrudan' kanıtları olduğunu söyleyebiliriz" dedi.

Kaynak: (Haber Merkezi)