Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Bahadır Baykal, bu konuda önemli bilgiler verdi.

Gün boyunca burundan geçen hava miktarı yaklaşık 10.000 litredir. Çocuk ya da yetişkin fark etmeksizin herkes zaman zaman burun tıkanıklığı yaşayabilir. Genellikle burun tıkanıklığı önemsenmez ve geçici çözümlerle giderilmeye çalışılır. Ancak kronik burun tıkanıklığı, uykusuzluk ve yorgunluk gibi yaşam kalitesini düşüren sorunlara yol açarken, uzun vadede kalp büyümesi gibi daha ciddi problemler doğurabilir.

Soğuk algınlığı veya sinüzit gibi hastalıklar geçici burun tıkanıklığı yaratabilir ancak bu genellikle sorun teşkil etmez. Burun iç kısmındaki eğrilik yani deviasyon ya da burun etlerinin büyümesi gibi nedenlerle oluşan kronik burun tıkanıklığı ise uzun vadede oksijen yetersizliğine neden olarak vücudu olumsuz etkiler. Akciğerlerimize yeterince temiz hava gitmeyince oksijen-karbondioksit değişimi etkilenir, kanımız dokulara yeterli oksijen taşıyamaz ve zamanla dokularda hasar meydana gelir. Kaliteli uyuyamayan kişilerde yorgunluk ve konsantrasyon güçlüğü ortaya çıkar, yüksek tansiyonun ardından kalp ritim bozuklukları ve zamanla kalp büyümesi gelişir.

Kronik burun tıkanıklığı olan hastalarda en önemli belirtilerden biri de horlamadır ve kişi sabah uyandığında ağzında kuruluk hissi yaşar.

Burun iç kısmındaki eğrilik (deviasyon), genellikle travma sonrası gelişen burun orta bölmesinin eğrilmesidir. Gebelikte anne karnında bile, bebeğin dönme hareketleri sırasında burun travmaya maruz kalabilir; doğum ve çocukluk dönemindeki darbeler de deviasyon gelişiminde rol oynar. Her deviasyon burun tıkanıklığına yol açmaz. Toplumda burun eti olarak bilinen konka adı verilen burun içi yapıların şişmesi de sık rastlanan kronik burun tıkanıklığı nedenlerindendir. Kadınlarda adet dönemlerinde ve gebelikte yaşanan hormonal değişimler burun etlerinin şişmesine yol açar.

Kronik burun tıkanıklığının nedenleri arasında sürekli alerjiler de önemli bir yer tutar. Özellikle alerjik yapıya sahip hastalarda gelişen polipler burnu tamamen tıkayabilir. Burun tıkanıklığı, burnu tahriş eden her türlü maddeye karşı gelişen reaksiyonlar sonucu da oluşabilir. En yaygın olanı tütün dumanıdır. Bazı hastalar başarılı bir burun ameliyatı geçirse dahi sigara içmeye devam ettiklerinde tam olarak rahatlayamazlar. Olağandışı sebeplerden biri de gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) olup, tedavide mutlaka mide asidinin genize kadar kaçması önlenmelidir.

Eğer burun tıkanıklığının nedeni deviasyon ise tek çözüm ameliyattır. Kemik ve kıkırdak eğriliği düzeltildiğinde nefes sorunu ortadan kalkar. Artık burun ameliyatlarını oldukça konforlu ve rahat şekilde gerçekleştirebiliyoruz. Bu sayede burun ameliyatları korkulan bir operasyon olmaktan çıktı.

Sık tekrarlayan sinüzit ataklarında ise öncelikle ilaç tedavisi ile iltihap kurutulup, sonrasında deviasyon ve konka bülloza gibi anatomik problemler ameliyatla çözülüyor.

Editör: Basri Akaydın