BİSMİL’DE OKULLAŞMA TARİHÇESİ; İlçemiz merkezi çok eski olmadığı için okullaşma da çok eskiye dayanmıyor. Nahiye merkezinin Seyit Hasan’dan (Bakacak) Bismil’e taşınması sonucunda ilk kez Bismil’de şimdiki Dicle mahallesinde 3 sınıflı (1.2.ve 3.sınıftan oluşmuş) ve kerpiçten bir okul açıldı. Daha sonra İlçe nüfusunun artması ve Bulgaristan’dan göç eden vatandaşlarımızın gelmesinden ötürü 3 yıllık okulun yetersizliği ve mevcut okulun yıkılmasından ötürü 1949 yılında 5 sınıflı ve betonarme Merkez İlkokulu açıldı. O zamanlar ne okul Müdürlüğü, ne İlköğretim Müdürlüğü ne de Maarif Müdürlüğü olmadığı için ilçenin eğitim işini BAŞ ÖĞRETMEN unvanını taşıyan ancak soyadını şimdi hatırlayamadığım Mustafa adında Köy Enstitüsü mezunu bir öğretmen yürütmekte idi.

I M G 2567

DÜŞÜNENLERİN DÜŞÜNCELERİ

          Daha sonra 1951 (?) yılında Kurtuluş Mahallesinde ilk kez Orta Okulumuz açıldı. Nüfus artışından ötürü Merkez İlkokulunun yetersiz kalması neticesinde Altı ok Mahallesinin hasad alanında Atatürk İlkokulu adında yeni bir ilkokul açıldı. Dolayısı ile Merkez İlkokulunun da adı da Cumhuriyet İlkokulu olarak değiştirildi. Bu iki ilkokul da ihtiyacı karşılayamadığı için 1972 yılında Kurtuluş İlkokul açıldı.Daha sonra çeşitli ilk,ortaokul  ve liseler ardı ardına açıldı.İlk Anadolu Lisesi 2000 yılında,Fen Lisesi ise 2016 yılında açıldı.İlçemizin Tek Yüksek okulu ise 1992 yılında açıldı.

         Yaptığımız girirşimler sonucunda tarım teknolojilerine yönelik 4 yıllık bir Fakültenin ivedi olarak açılması kararlaştırılmasına ve Sayın Dicle Üniversitesi Rektörü Mehmet KARAKOÇ talebimizi kabul etmesine rağmen  Sayın Rektörümüzün öncülüğünde KANAAT ÖNDERLERİ Heyeti olarak 2023 ün Eylül ayında  Ankara’ya gidip 4 yıllık fakülte isteğimizi YÖK e sunmamızı kararlaştırdık. Ancak her nedense bir araya gelip Ankara’ya gidemedik.Halen bunun üzüntüsünü yaşamaktayız.İnşaallah en kısa zamanda duyarlı  bir heyetle isteğimizi yenileyip,ilçemize en kısa bir süre içinde 4 yıllık Lisans düzeyinde Fakülteyi kazandıracağız.Haydi hayırlısı……

NOT:Tarihlerde oluşabilecek kaymalara müsahama ile bakılmasını istirham ederim.

                                                                                                                Osman GÜLSEVEN

                                                                                                       Eğitimci Yazar-Emekli Öğretmen

I M G 2564I M G 2569I M G 2568I M G 2572I M G 2565

Kaynak: Haber Merkezi