Prof. Dr. Sönmez, son zamanlarda viral enfeksiyonların kan pıhtılaşma faktörlerini olumsuz etkilediğini belirterek, "Koronavirüs ve diğer influenza virüslerinin ardından yapılan testlerde pıhtılaşma düzeyinin ciddi şekilde arttığını gözlemliyoruz. Genç yaşta görülen kalp krizlerinin en büyük nedeni akut pıhtılar" dedi.

Gençlerde yapılan testlerde yüksek pıhtılaşma faktörü tespit ettiklerini ve bu durumun ani kalp krizlerine yol açtığını belirten Prof. Dr. Sönmez, "Bu gençler eğer krizi atlatabilirlerse ömür boyu kan sulandırıcı kullanmak zorunda kalabilirler. Kriz erken teşhis edilirse hastaneye yetiştirilebilir ve stent ile tıkanıklık açılabilir. Ancak bu süreçte stentler tekrar tıkanabiliyor, bu da ciddi bir sorun teşkil ediyor" diye konuştu.

Pıhtılaşma nedeniyle geçirilen krizlerin daha ölümcül olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Sönmez, "Yaşlı biri birkaç kalp krizi geçirebilir ancak gençlerde durum daha kritik. Çünkü gençlerin damarları bu tür acil pıhtıları tolere edemez. Bu durumda ölüm riski çok yüksek olabilir" şeklinde konuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ