Rapora göre, 2022'de kişi başına 132 kilogramı bulan ve dünya genelinde tüketilen gıdaların 5'te 1'ini oluşturan 1,05 milyar tonun üzerinde gıda atığı üretildi. Bu durum, 783 milyon insan açlıkla mücadele ederken ve dünyanın 3'te 1'i gıda güvensizliği yaşarken oldukça üzücü bir tablo çiziyor.

Gıda israfının sadece ekonomik bir kayıp olmadığını, aynı zamanda iklim ve çevre üzerinde de yıkıcı bir etkiye sahip olduğunu vurgulayan UNEP İcra Direktörü Inger Andersen, "Dünya genelinde gıda israfı bu şekilde devam ederse, milyonlarca insan aç kalacak." ifadelerini kullanıyor.

Gıda israfının yıllık sera gazı salımının %10'unu oluşturması, havacılık sektörünün salımından 5 kat fazla olması ve israfın yaklaşık 1 trilyon dolara mal olması, bu sorunun ne kadar kritik olduğunun altını çiziyor.

Raporda, gıda israfının önlenmesi için hükümetlere, işletmelere ve bireylere önemli görevler düştüğü belirtiliyor. Hükümetlerin gıda israfını azaltmak için politikalar ve düzenlemeler geliştirmesi, işletmelerin gıda israfını minimize etmeyi taahhüt etmesi ve bireylerin bilinçlendirilerek daha az gıda israf etmesi gerekiyor.

Kaynak: (İLKHA)