Filistin oturumunda konuşan Guterres, Gazze'deki Filistinli siviller için son 100 günün korkunç olduğunu ve insani durumun dehşet verici boyutlara ulaştığını vurguladı.

Kış aylarında 2,3 milyon Filistinlinin, zorlu koşullarda yaşam mücadelesi verdiğini ifade eden Guterres, sığınma, ısınma, temizlik malzemeleri, gıda ve su eksikliğiyle mücadele ettiklerini dile getirdi. "Gazze halkı benzeri görülmemiş bir yıkıma maruz kalıyor. Hiçbir sebep, Gazze halkının toplu cezalandırılmasını haklı çıkaramaz. Yarım milyondan fazla Gazze sakininin ciddi açlıkla karşı karşıya olduğu bir gerçek. Gazze'ye hızlı, güvenli ve engelsiz insani yardımın yanı sıra tüm uluslararası insancıl hukuk ihlallerinin sona erdirilmesi için çağrıda bulunuyorum." dedi.

Guterres, Gazze'ye yardımların daha fazla geçiş noktası aracılığıyla hızlı bir şekilde ulaştırılması gerektiğini belirterek, "Gazze halkı sadece bombalardan değil, aynı zamanda bulaşıcı hastalıklardan da ölme riskiyle karşı karşıya." uyarısında bulundu.

"Filistin halkının devlet kurma hakkının reddi çatışmayı uzatır ve küresel barış ve güvenlik için büyük bir tehdit oluşturur." diyen Guterres, tarafların ve uluslararası toplumun kalıcı barış için bir araya gelmesi gerektiğini vurguladı.

1778774

Kaynak: (İLKHA)