Bakan Koca, randevu süreçlerinde yaşanan zorlukların farkında olduklarını belirterek, randevuların Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden alındığını hatırlattı. Konu hakkında bilgi veren Koca, "İl, hastane ya da branş bazında yaşanan sorunları biliyoruz. Bu konuda hastane yöneticilerimiz de yoğun çaba sarf ediyorlar" dedi.

Gelecek ay tedbirlerin aşamalı olarak uygulanacağını ve yaptırımların artırılacağını hatırlatan Koca, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Karşılaştığımız sorunlu branş ve hastaneleri detaylı bir şekilde ele alıyoruz. Talebin artmakta olduğunu biliyoruz. Bu talebi karşılamak için kapasitemizi genişletiyoruz. Artan talebe karşılık vermek için hekim sayımızın artması son derece önemli. Bu nedenle, yetiştirmemiz gereken hekim ve uzman sayısı büyük önem arz etmektedir. Bu önemli tedbirleri zaten önceden almıştık.

Son olarak yan dal uzmanlıkları için gerekli iyileştirmeleri yaptık. Ancak mevcut kapasitenin verimli bir şekilde kullanılamaması sorunu da mevcut. Bu sorunun bir kısmı hastanelerimizin belirlediği kapasiteden kaynaklanırken, diğer bir kısmı da randevu alıp gelmeyenlerin neden olduğu atıl kapasiteden kaynaklanmaktadır. Bu sorunu ele almak için ilk adımları atmıştık. Şimdi ise yaptığımız yeni analizler bazı zorunlulukları gösteriyor. Önümüzdeki haftalarda bu yeni tedbirleri aşamalı olarak hayata geçirecek ve randevu sorununu kalıcı olarak çözeceğiz."

'RANDEVUMA GELECEĞİM' ONAYI

Koca, bir gazetecinin "İlk tedbir ne olacak?" sorusuna cevaben, 2023 yılında randevu alıp gelmeyenlerin sayısının 23 milyon olduğunu ifade etti.

Randevu aldığı halde gelmeyenlerin sayısının 2024 yılının ocak-mart dönemini kapsayan 3 aylık süreçte de 6 milyon kişi olduğunu belirten Koca, şunları ekledi:

"Randevu alanların 15 gün içinde yeniden randevu almasını kısıtladık. Bu uygulama, randevu sadakat oranını artırdı. Ancak, randevu alanların son dakikaya kadar randevularını iptal edebilmeleri mümkündü. Son dakikada iptal edilen randevuları engelleyen bir kısıtlama bulunmuyordu. Bu nedenle, randevusuna gelmeyecek olanlar bile son anda iptal etmeye yönelebiliyordu. Bu durumda kapasite verimsiz bir şekilde kullanılamıyordu. 25 milyon kişi, 81 milyon randevusunu son dakikada iptal etti. Bu boşlukları dolduramadığımız için 17 milyon randevu kapasitesi atıl durumda kaldı."

Bakan Koca, bu konuda bir onay mekanizmasının olacağını belirterek, "Atıl kapasiteyi kullanabilmek için 'randevuma geleceğim' onayı alacağız. Randevu sahipleri, bu onayı randevudan bir gün öncesine kadar vermek zorunda olacaklar. Onaylanmayan randevular için başka bir kişiye randevu verilecek. Bu şekilde, son dakika iptallerinden kaynaklanan atıl kapasiteyi verimli bir şekilde kullanacağız" bilgisini verdi.

Bu durumun yüzde 20 kapasite artışına denk geldiğini vurgulayan Koca, şunları söyledi:

"Randevu alıp onay verdiği halde gelmeyenler, aynı branşta başka bir hekime veya sağlık tesisine başvuramayacaklar. Aynı klinikten tekrar randevu alınamayacak. Yakında uygulamaya geçecek yöntemle, iki kez randevu alıp ikinci kez gelmeyenlerin 15 gün boyunca herhangi bir branşta randevu alması engellenecek. Bu adımla başlayıp, uygulama ilerledikçe ek tedbirler almaya devam edeceğiz."

ÜCRETSİZ OLACAK

İnsülin takibi ile ilgili de yapılacaklar hakkında bilgi veren Koca, "Bu konuda Tip-1 diyabeti olan vatandaşlarımız büyük sorun yaşıyor. İnsülin sensörü kullanmanın diyabeti kontrol altında tutmada önemli etkisi var. Ancak bildiğiniz gibi sensörler ithal ve maliyeti de oldukça yüksek. Tip-1 diyabetli bütün vatandaşlarımıza sensörü ücretsiz vermek istiyoruz" ifadesini kullandı.

Sensörü yerlileştirmeye başladıklarını, laboratuvar ortamında üretiminin gerçekleştirildiğini belirten Koca, şu açıklamalarda bulundu: "Seri üretim hazırlığı yapılıyor. Pilot üretimle beraber gerekli deneyler ve klinik kullanıma girecek. Yasal izin ve belgelerini de aldıktan sonra, önümüzdeki 6-7 hafta içerisinde klinikte kullanımına başlamak istiyoruz. Bütün Tip-1 diyabetlere, başta çocuklar olmak üzere, ulaştırmak istiyoruz. Geliştirdiğimiz sensör, değer bazında yüzde 90 yerli olacak." Bu sensörlerin ücretsiz verileceğini aktaran Koca, "Kademeli olarak kullanıma alacağız, ama her grup için ücretsiz olacak." bilgisini paylaştı.

Kaynak: (Haber Merkezi)