HÜDA PAR Bismil İlçe Eğitim Komisyonu Başkanı Nimet Subaşı, geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan 20 bin öğretmen atama sayısının yetersiz olduğunu belirterek öğretmen adaylarının büyük bir hayal kırıklığına uğradığını ifade etti.

 

2023 yılında 572 bin öğretmen adayı KPSS sınavına girdi

 Hüda Par Bismil İlçe Eğitim Komisyonu Başkanı Nimet Subaşı

2023 yılında 572 bin öğretmen adayının KPSS sınavına girdiği ve aynı yıl 23 bin 670 öğretmenin de emekliye ayrıldığını belirten Subaşı;

Bu rakamlar düşünüldüğünde, atanacak öğretmen sayısının çok yetersiz olduğu görülecektir. Nitekim 2024 yılında bir o kadar öğretmenin de emekli olması bekleniyor. Mevcut öğretmen açığını da kapatmaktan çok uzan olan bu sayının, ekonominin mevcut durumuna göre düzenlendiği aşikardır ancak bu sayının ihtiyaca göre tespit edilmesi, revize edilerek veya ikinci bir atama yapılarak öğretmen açığı kapatılmalıdır.” İfadelerini kullandı.

 

Mülakat tamamen kaldırılmalı

 

Öğretmen atamalarında mülakatın tamamen kaldırılması gerektiğini vurgulayan Subaşı,

“Millî Eğitim Bakanlığı öğretmen atamalarında "Yüzde 50 yazılı puan, yüzde 50 mülakat" oranına göre 20 bin öğretmeni ataması yapacaklarını belirtti.

Mülakat uygulaması bugüne kadar haksızlıklara, keyfilik ve suistimallere neden olmuştur. Toplumun adalet duygusunu rencide eden ve keyfiliğe yol açmaya elverişli bir mülakat uygulamasının kamuya alımlardan tamamen kaldırılması bir zorunluluk haline gelmiştir.” Dedi.

Kurmanci ve Zazaki branşların kontenjanı arttırılmalı

 Öğretmen Atamaları Yetersiz, Öğretmenlerin Güvenliği Sağlanmalı 3

Kürtçe ve Zazaca öğretmen atamalarına toplam 10 kontenjan ayrılmasına tepki gösteren Subaşı;

“20 bin kişilik atamanın içerisinde Kurmanci ve Zazaki branşlarına toplam 10 kontenjan ayrılmıştır. Bu sayı çok düşüktür. Kararın gözden geçirilerek Kurmanci-Zazaki branşlarına da daha fazla atama yapılması gerektiğini düşünüyoruz.” Diye konuştu.

 

“Öğretmenlerimizin güvenliğini sağlayacak yasal düzenlemeler acilen çıkarılmalıdır.”

Son günlerde öğretmenlere yapılan saldırılar ve bu saldırıların birinde İstanbul’da özel bir okulda müdürlük yapan İbrahim Oktugan’ın hayatını kaybettiğini hatırlatan Subaşı:

Öğretmen Atamaları Yetersiz Öğretmenlerin Güvenliğini Sağlayacak Adımlar Atılmalı 1

“İstanbul’da özel bir okulda müdürlük yapan İbrahim Oktugan bir öğrencinin silahlı saldırısı sonucu vefat etti. Yine geçtiğimiz hafta Diyarbakır'da bir lisede müdürlük yapan H.O. bir öğrencinin bıçaklı saldırısı sonucu yaralanmıştı.

Son yıllarda okullarımız, artan şiddet ile gündeme geliyor. Akran zorbalığı ve öğretmene şiddet giderek artıyor. Her hafta benzer olaylar basına yansıyor.

Genel Sekreterimiz Sayın Şehzade Demir’in de dediği gibi “Bütün bu şiddetin temel sebebi eğitim sistemimizdir. Eğitim sistemimiz eğitmiyor, başına buyruk bir gençlik yetiştiriyor ve şiddet üretiyor.

Öğretmen Atamaları Yetersiz Öğretmenlerin Güvenliğini Sağlayacak Adımlar Atılmalı 2

Eğitim Sistemi 'terbiye edicilikten' çok uzaktır. Öğretmen ve okul idarelerinin tamamen yetkisiz hale getirilmesi ve ahlaki çöküntü okullarda şiddete sebep olan başlıca faktörlerdir.

Şiddeti körükleyen diğer önemli bir husus ise 12 yıllık zorunlu eğitimdir. Okul okumak istemeyen, sorunlu ve başarısız öğrenciler kendileri ile ilgili olumsuzluğun faturasını okula, öğretmenlerine ve idarecilere yüklemektedirler.

Öğretmenlerimizin güvenliğini sağlayacak yasal düzenlemeler acilen çıkarılmalıdır. 12 yıllık zorunlu eğitimden vazgeçilmeli, öğrencilere davranışlarını düzeltecek ahlaki davranış dersleri konulmalıdır. Eğitimde adalet sağlanmalı suçlu kim ise gerekli cezai müeyyideler uygulanmalıdır.” İfadelerinde bulundu.

Muhabir: (Kamuran Turgay)