Panel, Diyarbakır merkez Yenişehir ilçesi Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Avukat Muhammed Ata Yüksel'in üstlendiği etkinlikte HÜDA PAR Milletvekili Serkan Ramanlı, Prof. Dr. Halil Çiçek, Araştırmacı-Yazar Vahdettin İnce ve Eğitimci Hüdai Morsümbül sunumlarını gerçekleştirdi.

Panelin açılış konuşmasını yapan HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkan Yardımcısı Yahya Oğraş, Anadilimi Seçiyorum etkinliğinin önemine vurgu yaparak paneli başlattı.

Prof. Dr. Halil Çiçek, dilin bir milletin varlığı için önemine dikkat çekti. Dillerin ve renklerin farklılığının, kutsal kitaplarda bir arada zikredildiğine işaret eden Çiçek, dil konusunda haksızlık yapılmaması gerektiğini ifade etti. Çiçek, Kürt alimlerin İslam'a yaptığı katkıları da vurgulayarak, dilin korunması için toplumun birlikte hareket etmesi gerektiğini belirtti.

"Kim dil konusunda birine bir haksızlık yaparsa o büyük bir zulüm işlemiş olur"

Panelde konuşan HÜDA PAR Milletvekili Serkan Ramanlı, dillerin ve renklerin farklılığının, yerin ve göğün yaradılışıyla aynı ayette birlikte zikredildiğine işaret ederek, "Kim dil konusunda birine bir haksızlık yaparsa o büyük bir zulüm işlemiş olur" dedi.

Ramanllı, "Memleketimizde bir insan Arapça bir şey konuşursa kimse ses çıkarmaz, Farsça konuşursa yine kimse ses çıkarmaz, İngilizce konuşur hatta bu dilin güzellikleri üzerinde konuşursa kimse ses çıkarmaz ama Kürtçeden bahsettiğin zaman Kürtçü damgası yersiniz. Bu da çok acı bir durumdur" ifadelerini kullandı.

Konuşmasının devamında, Kürtlerin Müslüman olma sürecini ve medreselerin Kürtçeye verdiği katkının önemini anlatan Ramanlı, Kürt alimlerin İslam'a çok önemli hizmetlerde bulunduğunu kaydetti.

Ramanlı, dilin önemine vurgu yaparak, asimilasyonun etkilerini eleştirdi. Ramanlı, dilin kaybolmasıyla birlikte kültürün de zayıfladığını ifade ederek, dilin korunması için çaba sarf edilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'de konuşulan her dile önem verilmesi gerektiğini ve dilin ayrılık sebebi olmadığını vurguladı.

"Dilin kaybolması büyük bir tehlike"

Panelde konuşan Araştırmacı-Yazar Vahdettin İnce ise, tarihte, Araplar ve Türklerin yanı sıra Kürtlerin de İslam dini ile birlikte dillerine değer kattıklarını ve tarihte önemli bir konum elde ettiklerini ifade etti.

İnce, Araplar, Türkler ve Kürtlerin İslam diniyle birlikte diline değer kattıklarını söyledi. Dilin kaybolmasının büyük bir tehlike olduğunu ifade eden İnce, dilin örf, adetlerden ve şeriattan kopmasının daha büyük bir felaket olduğunu belirtti. Kürt toplumunun, İslam dinine ve Kur'an-ı Kerim'e sahip çıkarak, gerçek anlamda varlığını sürdürebileceğini vurguladı.

İnce, "Dilin kaybolması büyük bir tehlikedir. Dilin ruhunun kaybolması, dilin örf ve adetlerden ve Allah'ın gökten indirdiği şeriattan kopması ise daha büyük bir tehlike, daha büyük bir felakettir" dedi.

İnce, Kürt toplumunun, gerçek manada yaşamını sürdürebilmesi için İslam dinine ve Kur'an-ı Kerim'e sahip çıkması gerektiğini vurguladı.

Eğitimci Hüdai Morsümbül, Zazaca bir sunum yaparak panele katkı sağladı.

Panel, anadilin korunması ve geliştirilmesi konusundaki farkındalığı artırmayı hedefleyerek sona erdi.

Kaynak: (İLKHA)