Ocak ayında en düşük emekli maaşı 10 bin TL olarak belirlenmiş, Temmuz zammıyla ilgili çeşitli formüller gündeme gelmişti. Ülkede üç aylık enflasyonun yüzde 15 olarak açıklanmasının ardından, altı aylık bir değerlendirme süreci bekleniyor. Bu süreçte, üç aylık enflasyona ek olarak üç verinin daha değerlendirilmesi planlanıyor. Bu verilerin ardından, altı aylık enflasyon belirlenecek ve buna bağlı olarak taban maaşlarda artışlar gerçekleştirilecek.

Ayrıca, düşük maaşlı emeklilere yönelik seyyanen destekle en düşük aylıkların yükseltilmesi hedefleniyor. Pandemi döneminde başlatılan bu uygulama, en düşük maaşların 7.500 TL'den 10 bin TL'ye yükseltilmesiyle sonuçlanmıştı.

CNN Türk'ün haberine göre Temmuz ayında ele alınacak olan taban maaşları ve kök maaşlar için üç farklı formül öne çıkıyor:

1. Altı Aylık Enflasyon Formülü: Bu formülde, Ocak ayından Temmuz ayına kadar olan altı aylık enflasyonun dikkate alınarak maaş artışı yapılması öngörülüyor.

2. Yıllık Enflasyon Formülü: 2024 yılının sonunda tahmin edilen enflasyon oranına göre maaş artışı belirlenecek.

3. Asgari Ücret Formülü: Emekli derneklerinin talepleri arasında yer alan bu formülde, taban maaşın asgari ücrete yaklaştırılması amaçlanıyor.

Hangi formülün seçileceği ise önümüzdeki günlerde netleşecek.

Muhabir: Basri Akaydın