Sık sık yaşanan kesintilerden dolayı sabah açtıkları işyerlerini akşam siftah yapmadan kapatmak zorunda kalan esnaflar, son çare olarak Vali Mustafa Toprak’la görüşecek. DEDAŞ ve valilikte yapılacak girişimlerden sonuç çıkmadığı takdirde bir çok esnaf kepenk kapatarak iş bırakacak.

Çaresizliğe sürüklendiklerini belirten esnaflar kentin ana damarlarından olan bu bölgeyi enerjisiz bırakan DEDAŞ’a bir hayli tepkili.

Diyarbakır Oto Tamircileri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hüseyin Buluç,kesintilerden dolayı iş yapamayan esnafın günlük zararının bile tahmin edilenin ötesinde fazla olduğunu söyledi.

ESNAF VALİYE ÇIKACAK

Buluç,”Esnaf olarak bitmiş durumdayız. Kış başladığından beri sanki mum söndü oynuyorlar. Elektrik sürekli gidip geliyor. Uzay Tv ve Söz Gazetesine teşekkür ediyoruz. İlk defa bir yayın grubu gelip derdimizi dinliyor. Bu işin muhatabı olanlar telefonlarımıza cevap vermiyor. Esnaf gördüğünüz gibi oturmuş elektrik bekliyor. Benim telefonum susmuyor. Sanki DEDAŞ müdürü benim. Ama tabi esnaf haklı. DEDAŞ ne cevap veriyor, ne çare üretiyor.İş yapamayan esnaf günde 200-300 TL zarara giriyor. DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu ile görüştüm. Vali beyden randevu aldık, gidip derdimizi anlatacağız. İktidar partisinin 6 milletvekili var. Seçimden seçime bizi tanımasınlar. Mecliste oturacaklarına sahaya insinler. Esnafın derdine derman arasınlar. Yazık bu şehrin sahibi yok. Başka memlekette olsa hesabını sorarlar ama bizde esnafı takan yok.” dedi.

Sanayi esnafı da DEDAŞ’a ateş püskürerek kepenk indirme tehdidinde bulundu.

Tornacı esnafı olan Turgut usta,”5 dakika var, saatlerce yok. DEDAŞ’ı arıyoruz bizi insan yerine koyup cevap dahi vermiyorlar. İş yapamıyoruz. İşte böyle saatlerce bekliyoruz. Kepenk kapatmayalım da ne yapalım?. İşyerlerimizin anahtarını DEDAŞ müdürü ve valiliğe teslim edeceğiz.” şeklinde konuştu.

‘TRAFOMUZU BAŞKA YERE VERMİŞLER’

Elektrikçi Cemal Usta,DEDAŞ’ın ‘kaçak bahanesi’ne sert tepki gösterdi. Cemal usta,”Her ay bize 300-500 TL arası fatura geliyor. Günü gününe ödeme yapıyoruz. Ben oto elektrikçisiyim. Görüyorsunuz işte böyle yatıyoruz. Açık söyleyeyim hevesimiz kalmadı. Şevkimizi kırdılar. Anahtarları DEDAŞ Müdürü Nihat Nurbaki’ye ve sayın valimize teslim edeceğiz. Bu şartlarda iş yapamıyoruz. Onların bir fikri varsa söylesinler. Başka çaremiz yok.” dedi.

Motor ustası Arap Karaca,DEDAŞ’ın kendilerine ait olan trafoyu başka mahalleye verdiğini iddia etti. Karaca,”Elektrik yüzünden perişan olduk. 2 milyonluk bir kent nasıl bu kadar karanlıkta bırakılır?. Elektrik bu kadar kesiliyorsa bu şehir bitmiş demektir. Bize ait olan trafoyu iznimiz olmadan başka semte ve mahalleye vermişler. Esnaf zaten sorunlarla boğuşuyordu. DEDAŞ sorumsuzluğu yüzünden tam bittik.” ifadelerini kullandı.

‘ARAÇLAR GÜNLERDİR ASKIDA’

Tornacı Mehmet Ekin ,seçim zamanında bu bölgeden çıkmayan siyasetçilerin duyarsızlığına tepki gösterdi. Ekin,”Sabah darabayı açıyoruz,akşam aynı şekilde kapatıyoruz.İş yapamadığımız için hem biz hem de vatandaş mağdur oluyor. Esnafın kaderi bu. Sadece seçimden seçime bizi hatırlıyorlar. Anahtarı valiliğe teslim edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Oto Tamircisi Mehmet Taşar,tamir için askıya aldıkları aracı bize göstererek DEDAŞ’a ateş püskürdü. Taşar,”Bu araç 3 gündür askıda. Elektrik yok ,nasıl tamir edip indireceğiz?. Yazıktır günahtır. Vatandaşın yüzüne bakamıyoruz. DEDAŞ denen kurumun görevi nedir Allah aşkına?. Yok mu bunları hizaya getirecek birileri?.” dedi.

Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü’nün araçlarını tamir ettiğini anlatan Oto Tamircisi Hasan Cengiz ise tepkisini,”Araçlar burada yatıyor. Bir şey yapamıyoruz. Perişan haldeyiz. Böyle giderse kepenkleri tamamen indireceğiz. Bitmiş ve tükenmiş durumdayız. Önce bu araçları sahiplerine teslim edeceğiz. Daha sonra anahtarları vali beye ve DEDAŞ müdürüne vereceğiz. Bize bundan başka seçenek bırakmadılar.” ifadelerine yer verdi. (Diyarbakır Söz)

Editör: Haber Merkezi