Uzmanlar, Haziran 2023'ten itibaren başlayan düşüş trendini "normale dönüş dönemi" olarak yorumluyor. Bu dönemde "al-sat"çıların piyasadan çekilmesiyle ilan sayısı %54 artarak 550 bin adetten 850 bin adede yükseldi.

Cardata CEO'su Hüsamettin Yalçın, Haziran 2023 - Ocak 2024 döneminde ikinci el fiyatlarında ortalama %25, bazı modellerde ise %30'a varan düşüşlerin yaşandığını belirtti. Yalçın, "Yaşanan düşüşler, fiyatların normale dönmesi ve piyasadaki spekülatif balonun sönmesi olarak yorumlanabilir. Aynı dönemde ilan sayılarındaki artış ise, araç arzının önemli ölçüde arttığını ve alıcıların daha geniş bir seçenek yelpazesine sahip olduğunu gösteriyor" dedi.

VavaCars Perakende Grup Başkanı Serdıl Gözelekli ise fiyatlardaki düşüşün Ağustos 2023'te başladığını ve satış ile ilan fiyatları arasındaki farkın giderek azaldığını kaydetti. Gözelekli, "Enflasyon ve kurdaki değişimlerin de etkisiyle ikinci el araç fiyatlarında artış yaşandı. Geçen yıl ağustostan kasıma kadar düşüş gösteren fiyatlar, 2024 yılı şubat ayına kadarki süreçte yükselme grafiği çizerek Şubat 2024'te %3'lük bir artış gösterdi. Bu durum, ikinci el araçların değerinin yükselme trendine girdiğini gösteriyor" diye konuştu.

İkinci El Araba Almak İçin En Uygun Zaman mı?

Uzmanlar, ikinci el araba fiyatlarındaki dalgalanmaların devam edebileceğini ve fiyatların önümüzdeki dönemde ne yönde hareket edeceğini tahmin etmenin zor olduğunu belirtiyor. Bu nedenle, araba satın almayı düşünenler için en uygun zamanın, bireysel ihtiyaç ve bütçeye göre değerlendirilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Piyasadaki gelişmeleri takip etmek ve farklı platformlarda fiyat karşılaştırması yapmak, en doğru kararı vermenize yardımcı olabilir.

TEKRAR YÜKSELİŞ DÖNEMİ Mİ?

Fiyatlardaki düşüşün aslında Haziran 2023 değil, Ağustos 2023'te başladığını belirten VavaCars Perakende Grup Başkanı Serdıl Gözelekli ise, satış ve ilan fiyatları arasındaki farkın giderek azaldığına dikkat çekerek şunları söyledi: "Enflasyon ve kurdaki değişimlerin de etkisiyle ikinci el araç fiyatlarında artış yaşandı. Geçen yıl ağustos ayından kasım ayına kadar düşüş gösteren ikinci el araç fiyatları, 2024 yılı şubat ayına kadar sürekli bir artış grafiği çizerek, Şubat 2024'te yüzde 3'lük bir artış gösterdi. Bu durum, ikinci el araçların değerinin yükseliş trendine girdiğini gösteriyor."

Editör: Basri Akaydın