İlaç firmalarının piyasadan ilaç çekmesinin temelinde, ilaç fiyat kararnamesi ve maliyetler olduğu belirtiliyor.

İlaç firmalarını etkileyen maliyet artışları

Bursa Eczacılar Odası Başkanı Adnan Erakın, ilaçların üretimi, hammadde temini, ambalaj ve sevkiyattaki maliyetlerin çok ciddi anlamda artmasının ilaç firmalarını etkilediğini söyledi.

Erakın, "İlaç firmalarının, piyasadan ilaçları çekmesinin nedenleri var. Bu tablo sonucunda oluşan değişik maliyetler, ilaçların üretimindeki maliyet, ilaçların ham maddedeki temini, ilaçların ambalaj teminindeki sıkıntılar ve sevkiyattaki maliyetlerin çok ciddi anlamda artması ilaç firmalarını etkiledi" dedi.

İlaç fiyatlarına yapılan zamlar yetersiz bulundu

Piyasada bulunamayan ilaç sorunu sürerken, ilaç fiyatlarına yapılan son zamlar da ilaç firmalarını memnun etmedi.

Erakın, "Yapılan ilaç zamlarının sınırlı düzeyde kalması ilaç firmalarını da eczaneler gibi zor durumda bıraktı" ifadelerini kullandı.

İlaç firmalarının Türkiye'den çekilmesi endişesi

Erakın, ilaç firmalarının bu şartlarla ilaç üretmekten imtina etmesi sonunda Türkiye'den çekilmesini istemediklerini vurguladı.

Erakın, "Bizim bu konudaki çekincemiz, ilaç üretiminden kaynaklanan sıkıntılar sonucunda hastaların ilaca ulaşamamasıdır. Sıkıntıların engellenmesi ve hastaların sağlıklı bir şekilde hakkı olan sağlığa kavuşmalarının önünde engel olmaması öncelikli görevimizdir. İlaç firmalarının bu şartlarla ilaç üretmekten imtina etmesi sonunda Türkiye'den çekilmesini istemiyoruz. Eczacılar olarak çekincemiz bunlardır" diye konuştu.

Ilac Firmalari Ilaclarini Piyasadan Cekiyor 3107B577

Kaynak: (İLKHA)