Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Barış Metin, istirahat halindeyken görülen el titremesinin genellikle Parkinson hastalığına işaret ettiğini belirtti. Prof. Dr. Metin, "Hareket halindeyken görülen titreme ise genellikle ailevi ya da esansiyel tremor yani ilaçların yan etkisi olan iyi huylu titremelerdir," dedi.

Prof. Dr. Metin, vitamin eksikliğinin el titremesine neden olmayacağını ve kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen titremeler için ilaç tedavisi uygulanabileceğini söyledi.

El titremelerinin toksik ve metabolik sebeplerden kaynaklanabileceğini belirten Prof. Dr. Metin, "Psikiyatrik ilaçların yan etkileri, tiroit problemleri, nörolojik hastalıklar ve Parkinson gibi durumlar el titremesine yol açabilir," dedi.

El titremesinin hangi durumlarda meydana geldiğinin önemine dikkat çeken Metin, "İstirahat halindeyken mi yoksa hareket halindeyken mi görülüyor önce buna bakmak gerekir. İstirahat halindeyken el titremesi genellikle Parkinson hastalarında görülür. Hareket halindeyken görülen titreme ise genellikle iyi huylu titremelerdir," şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Metin, yaygın inanışın aksine vitamin eksikliklerinin el titremesine neden olmadığını ve sağlıklı beslenen bireylerde el titremesi görülmediğini belirtti.

El titremesinin psikiyatrik ilaçların yan etkisi olarak da görülebileceğini söyleyen Metin, "Antidepresanlar ve duygu durumu düzenleyici ilaçlar el titremesine neden olabilir. Bu durumlarda ilacın dozunun azaltılması veya kesilmesi, ya da titremeyi azaltacak ikinci bir ilaç eklenmesi gerekebilir," dedi.

El titremesinin birçok farklı nedeni olduğuna değinen Metin, "Gençlerde daha basit nedenlere bağlı olabilirken, yaşlılarda genellikle Parkinson hastalığını düşündürür. Tanıyı kesinleştirmek için muayene gereklidir. Gençlerde heyecan, eşya taşıma ve ailevi esansiyel tremor nedeniyle titreme görülebilir," dedi.

Şiddetli vücut titremelerinde girişimsel yöntemlerin kullanılabileceğini belirten Prof. Dr. Metin, "Kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen titremeler için ilaçlar verilebilir. Parkinson titremesi istirahatte görülür ve Parkinson ilaçları kullanılarak tedavi edilir. İlaçlara yanıt vermeyen veya çok şiddetli titremeler için beyin pili takılması ve beyin ameliyatları gibi girişimsel yöntemler uygulanabilir," diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: İLKHA