Ahmet Güldal, TMO’nun hububat alım politikaları kapsamında dış ticarette bazı tedbirler aldığını belirtti. Bu tedbirlerin amacının, hasat döneminde üreticilerin çıkarlarını korumak olduğunu ifade eden Güldal, "Bu tedbirlerden biri, 15 Ekim'e kadar hububat ithalatının yasaklanmasıydı. Bu süreç halen devam ediyor ve buğday ile arpa ithal edilmiyor. Sektörde, bu tarihin öne çekileceğine dair söylentiler var ancak 15 Ekim’e kadar olan ithalat yasağı kesinlikle esnetilmeyecek," dedi.

Güldal, geçmiş dönemlerde Türkiye'nin iç arz güvenliğini sağlamak amacıyla ihracat kısıtlamaları getirildiğini hatırlatarak, "2024 hasat döneminde bu ihracat kısıtlamalarını kaldırdık. Hububat ihracatına izin veriyoruz ve son bir ayda yaklaşık 300 bin ton makarnalık buğday, ekmeklik buğday ve arpa ihracatı gerçekleştirdik. Bu, üreticilerimizin korunması açısından büyük önem taşıyor," şeklinde konuştu.

Jazcaka 78Bd31A1

Ayrıca, yerli buğdaydan un ihracatına getirilen kısıtlamanın da kaldırıldığını belirten Güldal, artık ithalat gereksinimi olmadan yerli buğdaydan un üreterek yurt dışına ihracat yapabilmenin mümkün olduğunu söyledi.

Güldal, sürecin sağlıklı bir şekilde devam ettiğini vurgulayarak, "Makarnalık ve ekmeklik buğdayda ve arpada ülkemizin menfaatlerini koruyacak fiyatlarla yurt dışına satışlar gerçekleşiyor. İhracat kısıtlarının esnetilmesinde herhangi bir tarih bulunmuyor. Geçen sene de kısmen yapmıştık. Türkiye'de arz güvenliğini tehdit etmeyecek düzeye gelmeden bu ihracatları durduruyoruz. Arz fazlası ürünümüzün yurt dışına gitmesine imkan veriyoruz. Bu miktara ulaştığımızda ihracat sınırlaması getiriyoruz," ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA