Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü (NIID) tarafından yapılan açıklamada, bu yılın Haziran ayı başı itibarıyla STSS vaka sayısının 977'ye ulaştığı belirtildi. 2023'ün aynı döneminde 941 vaka görülmüştü ve bu, kayıtların tutulmaya başlandığı 1999'dan bu yana en yüksek sayı olarak kaydedildi.

Hastalığın "streptokok pyogenes" bakterisinden kaynaklandığı, genellikle boğaz ağrısıyla ilişkilendirildiği, ancak daha sonra uzuv nekrozuna ve çoklu organ yetmezliğine yol açabileceği bildirildi. Bakterinin daha öldürücü ve bulaşıcı türlerine bağlı enfeksiyon vakalarının, özellikle başkent Tokyo merkezli Kanto bölgesinde artış gösterdiği açıklandı.

COVID-19 tedbirlerinin hafifletildiği 2023 bahar döneminden itibaren vaka sayısında görülen artış endişe verici bulundu.

Sağlık, Çalışma ve Refah Bakanı Takemi Keizo, temel enfeksiyon önlemlerinin uygulanmasının önemine dikkat çekerek, "Enfeksiyon eğilimlerini izlemeye devam etmemiz gerekiyor," dedi.

Tokyo Kadınlar Tıp Üniversitesi'nden Bulaşıcı Hastalıklar Uzmanı Prof. Dr. Kikuçi Ken, özellikle ayak yaralarının streptokokal bakteriyel enfeksiyona karşı hassas olduğunu belirtti. Küçük yaraların bakterinin "olası giriş noktası" olduğunu ifade eden Kikuçi, yaşlı hastalarda enfeksiyon kapmanın ölümcül olabileceğini ve sürecin 48 saat içinde gerçekleşebileceğini söyledi.

Sayıklamanın eşlik ettiği yüksek ateş ve yaraların hızla şişmesinin tehlikeli işaretler olduğunu vurgulayan Kikuçi, böyle bir durumda acilen tıbbi yardım alınması gerektiğini belirtti. "Hasta sabah ayağında şişlik fark ettiği anda öğlene doğru dizine kadar genişleyebilir ve 48 saat içinde ölebilir," dedi.

Mie Ulusal Hastanesi Başkanı Taniguçi Kiyosu, mayıs ayında yaptığı açıklamada, bu bakterinin vücuda girmesinin "dramatik sonuçlara yol açabileceğini" belirterek, yaraların dezenfekte edilmesi ve el yıkama önlemlerinin artırılması çağrısında bulunmuştu.

Çoğunlukla 30 yaş civarındaki kişilerde görülen "et yiyen" bakterinin yol açtığı STSS, "potansiyel ölümcül" olarak nitelendiriliyor.

Editör: Basri Akaydın