Günümüzde en sık görülen rahatsızlıklardan biri kalça kireçlenmesidir. Kalça kireçlenmesi, kalça eklem hareketlerinin kısıtlanması ve kasık bölgesinde ağrı ile kendini gösterir. Ancak, kalça eklem kireçlenmesinin belirtilerini sergileyen diğer faktörlerin de göz ardı edilmemesi gerekir.

Kalça kireçlenmesi nedir?

Kireçlenme aslında kıkırdakta meydana gelen bir bozulmadır. Bacakları gövdeye bağlayan ana eklem kalça eklemi olarak bilinir. Bu eklem oldukça fazla yük taşır. Kalça eklemi kireçlenmesi, bu eklemi oluşturan kemiklerin üzerini kaplayan kıkırdağın aşınması, bozulması ve alttaki kemiklerin anatomik yapısının kaybı sonucunda meydana gelir.

Kalça kireçlenmesinin nedenleri nelerdir?

Kalça eklemi kireçlenmeleri iki gruba ayrılır. Birinci grup, doğumsal veya sonradan oluşan yapısal bozukluklardan kaynaklanan ve zamanla kalça eklemi kıkırdağının aşınmasına neden olan kireçlenmelerdir. İkinci grup ise nedeni belirlenemeyen kalça kireçlenmeleridir.

Kalça kireçlenmesi hangi yaşlarda ortaya çıkar?

Kalça eklemi kireçlenmesi genellikle 60 yaşından sonra ortaya çıkar, ancak çocuklukta yaşanan kalça eklemi hastalıkları veya doğumsal kalça çıkıklığı gibi durumlarda da küçük yaşlarda görülebilir.

Kalça kireçlenmesinin belirtileri nelerdir?

Kalça eklemi kireçlenmesi, hastaların yaşamını zorlaştıran ve yaşam kalitesini düşüren bir rahatsızlıktır. En önemli şikayetlerden biri ağrıdır. Bu ağrı, günlük aktivitelerde zorlanmaya neden olabilir. Kalça eklemi hareketlerinde kısıtlılık ve sertlik hissedilebilir. Genellikle ağrı, kasık bölgesinde hissedilir ve dizlere doğru yayılır.

Sık karşılaşılan belirtiler şunları içerir:

- Hareketle azalan eklem sertliği ve kısıtlılık,
- Eklem büküldüğünde tıkırtı veya çıtırtı sesleri,
- Eklem çevresinde hafif şişlik,
- Aktivite sonrası veya günün ilerleyen saatlerinde artan eklem ağrısı.

Kalça eklemi kireçlenmesinin teşhisi nasıl konur?

Hastanın şikayetleri dinlendikten sonra fiziksel muayene ile hastalık teşhis edilebilir. Genellikle ayırıcı tanı yapabilmek için ilk olarak röntgen filmi çekilir. Bazı durumlarda MR veya bilgisayarlı tomografi gerekebilir.

Kalça kireçlenmesi nasıl tedavi edilir?

Kireçlenmenin belirtilerini azaltmak veya ortadan kaldırmak için farklı tedavi seçenekleri mevcuttur. Doktorlar, eklem ağrısı ve iltihabı için ilaçlar reçete edebilir, ancak bu sadece semptomları hafifletir, kireçlenmeyi ortadan kaldırmaz. Fizik tedavi, belirtileri hafifletmek için kullanılabilir. Bazı durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir. Eklem içi veya çevresine yapılan ilaç enjeksiyonları, Proloterapi, Nöralterapi, kök hücre tedavileri gibi yöntemler de tercih edilen tedavi seçeneklerindendir ve bunlar tedavi seçenekleri arasında yer almalıdır. Hastalığın uzun vadeli yönetimi için ağrı, sertlik ve şişlik gibi semptomların yönetilmesi, eklem hareketliliğinin ve esnekliğinin artırılması, kilo verme, düzenli egzersiz yapma önemlidir.

Kaynak: (İLKHA)