Bölgemizde kimi zaman yıllarca süren kan davalarının sona ermesi için devreye giren Bismil Kanaat Önderlerin "barış elçileri", yaptıkları görüşmelerle taraflar arasında husumeti sonlandırıp barışı sağlıyor.

Bismil Kanaat Önderlerin ‘’Barış komisyonları’’ yaptığı çalışmaları,  Amerika Birleşik Devletleri Atlanta Antropoloji dalında Doktora yapmakta olan Ruşen Birgül ile Arizona Şehrinde Doktora yapmakta olan İbrahim Işık; tarafında Doktora tezinde işleyecek. Tez için, Bismil Kanaat Önderleri genel sekreteri Nufer Şen, bilgi verdi. Çalışmaları dinledi. 

BİSMİL KANAAT ÖNDERLERİ BARIŞ KOMİSYONU ÇALIŞMALARI AMERİKA’DA ÖRNEK DOKTORA TEZİ OLUYOR 

Toplumsal bir yara haline gelen kan davalarının sona erdirilmesi için "arabulucu" olarak devreye giren kanaat önderleri, bazen yıllarca süren girişimleri ile husumetin son bulması için mücadele eden Bismil Kanaat Önderleri, Amerika Birleşik Devletleri Atlanta Antropoloji dalında Arizona Şehrinde Doktora tezi için, Bismil Kanaat Önderleri ile görüşme yapıldı. 

513B4Fdb B1Ed 4Ff0 B8Ed A7Bf2224D44D

Amerika’nın Arizona şehrinde üniversitede, Doktora tezlerinde insanların sorunsuz yaşamı ve sulhun sivil kişilerce nasıl tesis edilebileceği üzerine, girişimin nasıl başlatıldığı, hangi aşamalardan geçerek sonuca varıldığı, barışları  yapılabilmesi için topluma nasıl bu kadar güven verilebilindiği konularında tez yapılacak. 

BİSMİL KANAAT ÖNDERLERİN BARIŞ ÇALIŞMASI AMERİKA’DA DİKKAT ÇEKTİ 

Bölgede yıllardır arazi anlaşmazlığı, kız kaçırma, hayvan otlatma gibi nedenlerle yaşanan kavgaların ardından olayın tarafı aileler arasında başlayan kan davalarında bugüne kadar çok sayıda kişi hayatını kaybetti, kadınlar dul, çocuklar ise yetim kaldı.

Çok sayıda kişinin kan davası nedeniyle başka illere göç etmek zorunda kaldığı bölgede, yıllar süren husumet, telafisi mümkün olmayan sorunlara yol açıyor.

Kimi zaman tepkilere ve kovulma pahasına rağmen sağduyu, sabır ve kararlılıkla girişimlerini sürdüren, bazı görüşmeler için kilometrelerce yol kateden "barış elçileri"nin bu çabası meyvelerini veriyor.

Bismil Kanaat Önderleri, Bölgede bugüne kadar bu girişimler sayesinde ikna edilen yüzlerce aile barıştı. Barışı kabul eden aileler, düzenlenen törenle el sıkıştı, topluca yenilen barış yemeğinin ardından huzurla yaşamlarına devam etti.

Husumetli ailelerin barışmasıyla can kayıplarının ve yaşanacak mağduriyetlerin de önüne geçildi.

BİSMİL KANAAT ÖNDERLERİ GENEL  SEKRETERİ NUFER ŞEN KONUŞTU

Bismil Kanaat Önderleri Genel Sekreteri Nufer Şen, bismilhaber.com yaptığı açıklamada, Kurulduğu 2020 yılından bu yana geçen süre içerisinde yüzlerce çözümsüzlüğe, çözüm üreten, olayların daha fazla büyümemesi için insanları bir araya getirip barıştıran Bismil Kanaat Önderleri Derneğinin namı ülke sınırlarının çok dışına taşmış durumdadır. Zira büyük olaylarda, can kayıpların meydana geldiği olaylarda İnsanları barışa ikna etmek çok meşakkatli bir iştir. Dedi.

Şen, Bismil Kanaat Önderleri derneği, Hiç bir şahıstan, kurumdan, kuruluştan yardım talep etmeyen, yardım kabul etmeyen, sadece ve sadece üyelerinin maddi katkıları İle ayakta duran, tüm hizmetleri yürütmeye çalışan bir Dernek olmasından dolayı çok takdir toplamakta ve ilgi uyandırmaktadır. Diye konuştu.

Muhabir: Sedat Erdinç