MYC proteini, normalde hücrelerin işleyişinde rol oynar. Fakat kanser hücreleri oluştuğunda bu protein kontrolden çıkar ve kanserin yayılmasına yardımcı olur. Şekilsiz bir yapıya sahip olması nedeniyle MYC'yi hedeflemek ve ilaçlarla kontrol altına almak oldukça zordu.

UCR ekibi, MYC'ye bağlanabilen ve onu tekrar kontrol altına alan NT-B2R isimli bir peptit bileşiği geliştirmeyi başardı. Science Alert'in Journal of the American Chemical Society'den aktardığı bilgilere göre, biyokimyacı Min Xue, MYC'nin kanser hücreleri için bir steroid gibi davrandığını ve normal hücrelerin %75'inin kanserleşmesine neden olduğunu söylüyor.

Araştırmacılar, NT-B2R peptidinin MYC'ye bağlanarak kanser hücrelerinin genlerini düzenleme şeklini değiştirdiğini ve hücrelerin metabolizmasını ve yayılmasını azalttığını keşfetti. Bu, kanser hücrelerini etkisiz hale getirmeye benziyor.

Peptitlerin yapısı ve şekli değiştikçe, MYC gibi şekilsiz proteinlerle etkileşime girmede daha iyi hale geldiklerini fark eden araştırmacılar, NT-B2R peptidinin bağlanma performansını iki kat artırarak ilaç geliştirmedeki hedeflerine yaklaştılar.

Peptidin insanlarda kullanımı için hala yapılması gereken çok iş var. Şu anda lipid nanopartiküller yoluyla iletilen peptidin, daha uygun bir dağıtım yöntemi geliştirilmesi gerekiyor. Ayrıca, insanlarda titiz testlerin de yapılması şart.

Bilim insanları, MYC'nin kanserin hayatta kalmak için kullandığı biyolojik süreçleri ele geçirme yollarından birini durdurmanın bir yolunu bulmuş olabilir. MYC'nin kaotik yapısı onu birçok kanser türü üzerinde etkili hale getiriyor ve kanser ilacı geliştirme için önemli bir keşif olarak nitelendiriliyor.

UCR ekibi, MYC'yi kontrol altına alan peptit bileşiğinin kanserin tedavisinde önemli bir rol oynayacağına inanıyor. Bu gelişme, kanserle mücadelede yeni bir umut ışığı olarak yorumlanıyor.

Editör: Özgür Ağar