Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Koca, ozon uygulamasının hastalığın türü ve kişinin klinik durumuna göre farklı şekillerde planlandığını ifade etti. Koca, lokal, eklem içi, kas ve tetik nokta uygulamalarının yanı sıra sistemik yöntemlerin de farklı hasta gruplarında kullanılabildiğini belirterek, öncelikle ağrının kaynağının doğru şekilde tespit edilmesi ve buna uygun yöntemin belirlenmesi gerektiğini söyledi.
Kas ve eklem ağrılarında farklı uygulamalar
Kronik kas, eklem ve yumuşak doku ağrılarında ozon uygulamalarının bazı hastalarda tedavi seçeneklerinden biri olarak ele alınabildiğini aktaran Koca, miyofasiyal ağrı ve tetik nokta problemlerinde lokal uygulamalara, osteoartrit durumunda ise uygun hastalarda eklem içi uygulamalara başvurulabildiğini dile getirdi.
Tedavi yönteminin her hasta için aynı olmadığını vurgulayan Koca, uygulamanın kişinin ihtiyaçları ve mevcut klinik tablosuna göre şekillendirildiğini kaydetti.
Bel ve boyun fıtığında hastaya özel değerlendirme
Bel ve boyun fıtığı bulunan hastalarda öncelikle klinik bulguların görüntüleme sonuçlarıyla birlikte değerlendirilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. İrfan Koca, her fıtık hastasına aynı ozon uygulamasının yapılmadığını söyledi.
Uygun görülen hastalarda lokal yöntemlerin kullanılabileceğini ifade eden Koca, gerekli değerlendirmelerin ardından görüntüleme eşliğinde gerçekleştirilen intradiskal ozon uygulamalarının da bazı hastalarda tedavi seçenekleri arasında yer alabildiğini aktardı.
Ozon tedavisinde farklı uygulama yöntemleri bulunuyor
Ozon tedavisinin başlıca majör ozon ve lokal uygulamalar olmak üzere farklı yöntemlerle gerçekleştirilebildiğini belirten Koca, majör ozon uygulamasının sistemik bir yaklaşım olarak kullanıldığını, lokal uygulamaların ise daha çok belirli ağrı bölgelerine yönelik planlandığını söyledi.
Uygulama biçiminin hastanın tanısı, genel sağlık durumu ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak belirlendiğini ifade etti.
Seans sayısı hastalığa göre değişiyor
Ozon tedavisinde uygulanacak seans sayısının ve tedavi süresinin her hastada farklılık gösterebildiğini belirten Koca, herkes için geçerli olan tek bir tedavi protokolünün bulunmadığını dile getirdi.
Koca, hastalığın türü, tercih edilen uygulama yöntemi ve tedaviye verilen yanıtın değerlendirilmesinin ardından seans aralıklarının belirlendiğini kaydetti.
Uygulama sonrasında geçici hassasiyet görülebiliyor
Ozon tedavisinin uygun koşullarda uygulandığında genel olarak iyi tolere edilebildiğini belirten Prof. Dr. İrfan Koca, işlem sonrasında kısa süreli rahatsızlık veya geçici hassasiyet oluşabileceğini söyledi.
Özellikle girişimsel yöntemlerde uygulamanın deneyimli hekimler tarafından ve gerekli tıbbi koşullar sağlanarak gerçekleştirilmesinin önemine dikkat çekti.
Hangi hastalar için değerlendirilebilir?
Ozon tedavisinin öncelikle doğru hasta seçimi yapıldıktan sonra planlanması gerektiğini vurgulayan Koca, bel ve boyun fıtığı, osteoartrit, kronik kas-eklem ağrıları, miyofasiyal ağrı ve tetik nokta sorunları bulunan uygun hastaların değerlendirilebileceğini belirtti.
İlerleyici nörolojik bulguları bulunan veya acil müdahale gerektiren hastalarda ise önceliğin mevcut hastalığın tedavisine verilmesi gerektiğini ifade eden Koca, ozon tedavisinin herkes için uygulanabilecek standart bir yöntem olmadığının altını çizdi.
Tedavide doğru hasta ve doğru yöntem vurgusu
Prof. Dr. İrfan Koca, kas-iskelet sistemi hastalıklarında öncelikle doğru tanının konulması ve ağrının kaynağının belirlenmesinin büyük önem taşıdığını söyledi.
Ozon tedavisinin uygun hastalarda egzersiz, rehabilitasyon, ilaç tedavileri ve diğer tedavi seçenekleriyle birlikte kişiye özel hazırlanan tedavi planının bir parçası olarak değerlendirilebileceğini belirten Koca, uygulamada en önemli unsurun doğru hastaya uygun yöntemin seçilmesi olduğunu kaydetti.





