1- Selam verme veya selam alma yoksunluğu:

2- Sılai rahimin kaybolması (akraba ziyaretleri) :

3- Büyüklere saygının azalması:

4- Kişisel menfaatlerin her şeyin üstünde tutulması:

5- Yoksullara merhametin azalması: Askıda ekmek v.b gibi:

6- Kutsal değerlere saygının azalması:

7- En ufak bir menfaat için gerektiğinde tüm değerlerin feda edilmesi hastalığı:

I M G 2978

Bu hastalıkları çoğaltmamız mümkünse de fazla kafaları karıştırmamak için kısa kesip, bu hastalıkları teşhis etmeye çalışacağız.

    Selam verme yoksunluğu: Önce Selamünaleyküm ne demektir ve doğru söylenişine dikkat çekmek istiyorum bu kelimenin Türk Dil Kurumu sözlüğündeki doğru yazılışı “selamünaleyküm”’dür. “Selamın Aleyküm”, “ Selamun Aleykum” sözcükleri yanlıştır. Bu kısa bilgilendirmeden sonra konumuza gelelim. Eskiden (eskiden dediğimiz 2000 yılların başlarına kadar) gerek sokakta, gerekse de karşılaşılan her ortamda mutlaka kişiler biri birine selam verir ve biri birinin hatırını sorar,hatta ayrılırken bile biri birilerine selam verir, ‘’Kendine iyi bak’’yerine ‘’Allah’a emanet ol’’ demeden ayrılmazlardı. Ama her nedense şimdi bazıları ayrılırken selam yerine ‘’Bye bye ‘’(Ne demekse) diyebiliyorlar. Her neyse…..

    Malumdur ki Sevgili Peygamberimiz bir hadisi şeriflerinde ‘’İman etmedikçe cennete giremezsiniz, birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olmazsınız. Size, yaptığınız takdirde birbirinizi seveceğiniz bir iş göstereyim mi? Aranızda selâmı yayın.”  Demiştir.

Düşünenlerin Düşünceleri

   Çünkü selam vermekle karşımızdakine; ‘’Benden sana zarar gelmez, benden emin ol’’ demekteyiz’’ Buna rağmen son yıllarda karşılaştığımızda kişilerle ya selamlaşmadan geçiyor, ya selamı almamak için karşıdakinin gözlerine bakılmasına rağmen kafasını başka yere çevirmektedir. Oysa Selam vermek SÜNNET, selam almak ise FARZ’dır. Ya da selam verdiğimizde karşılık olarak ‘’Aleykümsselam yerine Merhaba veya Uğurlar olsun diyerek sözde selamı almış oluyoruz. Tanıdık, tanımadık karşılaştığımız kişilere selam vermekle ve selamı yaymakla aramızdaki güven duygusun fazlalaşacağını hatırdan çıkarmayalım.

    Peki tüm bunlara biri birimize selam verme veya almaktan imtina etme gerekçemiz  veya ayrılırken ‘’Allah’a emanet ol’’ dememe nedenimiz sizce ne olabilir ?…….

  Öyle ise Tanıdık veya tanımadık her kese ‘’Selamünaleyküm’’ ve ‘’Allah’a Emanet olun.……     Devam edecektir.        

Yazar: Osman GÜLSEVEN

Araştırmacı ve Eğitimci Yazar

Emekli Öğretmen                        

Kaynak: Haber Merkezi Osman Gülseven