Batman İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Semih Canpolat, Kırım Kongo Kanamalı Ateş hastalığına neden olan kene sorununa ilişkin önemli bilgiler verdi.

Canpolat, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi'nin (KKKA), Nairovirüs grubuna ait bir virüsle oluşan ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve ağır vakalarda kanama gibi belirtilerle seyreden zoonotik karakterli bir enfeksiyon hastalığı olduğunu belirtti.

2003 yılında Türkiye'de kesin tanısı konulan hastalığın özellikle bahar ve yaz aylarında aktif olduğunu söyleyen Canpolat, "Hastalık ülkemizde, kenenin tutunması veya temas sonucunda bulaşmaktadır. İnkübasyon süresi kene tutunmasından sonra genellikle 1-3 gün, en fazla 9 gün olabilmektedir. Hastalıktan korunmaya yönelik etkinliği kanıtlanmış bir aşı veya ilaç bulunmamakla birlikte, aşı çalışmaları devam etmektedir." dedi.

Kenelerden Korunma Yöntemleri Nelerdir?

Kene vakalarından korunma yöntemlerini anlatan Canpolat, şunları söyledi:

"Riskli alanlara giderken, vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalı ve açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir. Eve dönüşte vücutta kene olup olmadığı kontrol edilmeli ve bulunursa derhal çıkarılmalıdır. Keneyi çıkarmak için çıplak el kullanılmamalı, uygun bir malzeme ile çıkarılmalıdır."

Canpolat, "Kenelerin kesinlikle çıplak el ile öldürülmemesi gerektiğini, temas halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini" vurguladı.

Kaynak: İLKHA