ESK'nin İthalat Politikası Başarılı

Tunç, Et ve Süt Kurumunun (ESK) ithalat noktasında başarılı bir politika uyguladığını ve şeffaf bir şekilde piyasayı yönettiğini ifade etti. Geçmişte küçük işletmelerin ESK'nin hayvan ithalatından pay alamadığını belirten Tunç, bu durumun küçük aile işletmeleri için çok sevindirici olduğunu ve ileriye dönük umut verici olduğunu söyledi.

Kartelleşme Uyarısı

Tunç, büyük işletmelerin kırmızı et fiyatlarını etkilediğini ve "kartelleşme" tehlikesine dikkat çekti. Bu firmaların, fiyatı yüksek göstererek insanları beklentiye soktuğunu ve bunun gerçek üreticilere zarar verdiğini savunan Tunç, fiyatlarda bir artış beklenmediğini ve aksine Ramazan ayının ortalarında düşüşe geçmesini beklediklerini söyledi.

Yol Haritası Üreticileri Sevindirdi

Tunç, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından açıklanan "Hayvancılık Yol Haritası"na da değindi. Daha önce sektör için bir yol haritası olmadığını ve günübirlik kararların yön belirlemelerini engellediğini belirten Tunç, yol haritasının üreticilerin yönünü belirlemesinde etkili olacağını ve plan yapmalarına imkan sağlayacağını söyledi.

Yol haritasında aile işletmelerinin ön plana çıkarılmasının dikkati çeken bir unsur olduğunu vurgulayan Tunç, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından üretilen damızlık hayvanların bedelsiz olarak aile işletmelerine verilmesi gerektiğini savundu.

Tunç, büyük besi işletmeciliğinin dünyada sadece ABD'de yaygın olduğunu ve Türkiye'de de 50-60 bin hayvanı olan işletmelerin bulunduğunu bildirdi. Bu işletmelerin hayvanları ithalat yoluyla sağladığını belirten Tunç, ülkede hayvan ırklarının ıslah edilmesiyle verim artışı sağlanması gerektiğini ve bu şekilde sektörün daha sürdürülebilir olacağını kaydetti.

Kaynak: (Haber Merkezi)