Görkem Öğüt, TÜİK'in Nisan 2024 Konut Satış İstatistikleri ve mevcut konut fiyatlarındaki değişimleri değerlendirirken, son iki yılın en düşük konut satış rakamlarına rağmen fiyatların nominal olarak hala yükseldiğini vurguladı.

Ortalama konut fiyatı 3.3 milyon

Öğüt, Endeksa değerlendirmelerine göre fiyatların nominal olarak geçen yıla ve bir önceki yıla kıyasla artmaya devam ettiğini, ancak reel fiyat artışının en düşük seviyede olduğunu açıkladı. "Türkiye genelinde ortalama gayrimenkul satış fiyatı, satılık konut piyasasında nominal artışın devam ettiğini gösteriyor. Nisan itibarıyla, yıllık değer değişimlerine göre satılık konut fiyatları yüzde 54 artmış durumda. Endeksa verilerine göre Türkiye genelinde ortalama konut fiyatı 3 milyon 358 bin 940 lira, Muğla'da 7,5 milyon, İstanbul'da ise 4,5 milyon lirayı aşmış durumda. Ancak mevcut enflasyon göz önüne alındığında, yıllık satılık fiyat değişiminin yüzde 9 azaldığı görülüyor." ifadelerini kullandı.

'Konut fiyatlarında 2 yıl içinde gerileme olabilir'

Görkem Öğüt, konut piyasasında son dönemlerde alımların likiditeyle gerçekleştirildiğine dikkat çekerek, yüksek segmentteki konutlarda çetin pazarlıklar yaşandığını belirtti. "Gayrimenkulde nakit güçlü olduğu için, pazarlık payları oldukça yüksek. Konut fiyatlarındaki reel gerilemenin nominal değerlere yansıması beklenenden uzun sürebilir. Ancak bu şekilde devam ederse, 2022'de açılan makasın 2 yıl içinde kapanması mümkün. Hem reel hem de nominal değerlerde düşüş görebiliriz. Ancak unutulmamalıdır ki gayrimenkul, zamandan bağımsız olarak en güvenli yatırım araçlarından biridir." dedi.

Esenyurt ve Antalya'da büyük düşüş

Öğüt, enflasyonun altında kalan hatırı sayılır miktarda bölge olduğunu belirterek, "Özellikle İstanbul'da, Esenyurt gibi konutların daha hızlı satıldığı bölgelerde bu fiyat düşüşünü daha fazla hissediyoruz. Bu bölgede düşüş yüzde 35-40'lara ulaştı. 2022'nin Ağustos ayında hızlı yükselen Antalya ve diğer sahil kentlerinde de fiyat artışı hız keserek reelin altında kalmaya başladı." dedi.

Endeksa verilerine göre kiralık konut fiyatları nisanda bir önceki yıla göre yüzde 55 artarken, yıllık artış enflasyondan arındırıldığında yüzde 8 azaldı. TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde konut satışları nisanda bir önceki aya göre yüzde 28, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12 azalarak 75 bin 569 oldu.

Kaynak: (Haber Merkezi)