Geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Şimşek, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yapılacak düzenleme ile gayrimenkul yatırım fonlarının gayrimenkul projelerine yatırım yapmasının mümkün hale geleceğini belirtti.

Bakan Şimşek, “Kurul tarafından yapılacak düzenlemeyle gayrimenkul yatırım fonlarının (GYF) gayrimenkul projelerine yatırım yapmasının önü açılacak. Bu fonların portföyleri uygun hale getirilip tür değişikliği yapılacak. Konut arzının artmasıyla birlikte konut fiyatlarının yukarı yönlü piyasa baskısı azalacak ve böylelikle konuta erişilebilirlik her kesim için kolaylaşacak” dedi.

Şimşek, “Bu sayede konut ve kira fiyat artışları düşecek, her kesim için konut erişilebilirliği kolaylaşacaktır” ifadelerini kullandı.

Düzenleme Nasıl Olacak?

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, milliyet.com.tr’ye yaptığı açıklamada, yeni düzenleme kapsamında gayrimenkul projelerine geliştirme aşamasından başlayarak yatırım yapma imkanı sunulacağını belirtti. Bu fonlar, çoğunluğu konut niteliğindeki taşınmazlardan oluşacak projeler geliştirebilecekler. Fonlar, farklı kişilere ait arsalar üzerinde de projeler yapabilecek. Bu düzenleme konut üretimini artıracak ve belli şartları taşıyan müteahhitlerce fonlardaki kaynaklar değerlendirilebilecek.

Müteahhitlerin Finansmanında Farkındalık Oluşacak

Özelmacıklı, gayrimenkul yatırım fonlarının mevcut konut projelerine yatırım yapmasının, müteahhitlerin daha yüksek finansman maliyeti ile para bulmalarını kolaylaştıracağını söyledi. Projenin başlangıcında belli bir kısmını gayrimenkul yatırım fonuna satarak, müteahhit proje sonunda elde edeceği primi başlangıçta yatırımcı ile paylaşmış olur. Bu toplu ve yüksek meblağlı finansman imkanı, projenin oluşturacağı değere bağlı olacak ve müteahhidin bunu doğru bir bütçe ile gerçekleştirmesi gerekecek. Türkiye’de bankalar dışında müteahhidi finanse edebilecek alternatif sermaye araçlarının olmaması nedeniyle bu farkındalık önemli bir adım olacak.

Yatırımcılar İçin İki Büyük Avantaj

Bireysel yatırımcılar açısından, gayrimenkul yatırım fonları riskleri minimize ederek doğru projelere yatırım yapma imkanı sağlar. Ayrıca, bir daire alacak parası olmayan yatırımcılar, kısmi bir para yatırarak proje yatırım fonlarına yatırım yapabilir. Meblağlar, kurulan gayrimenkul yatırım fonlarındaki kriterlere göre belirlenir ve bu her fonda farklılık gösterir. Nitelikli yatırımcıların başlangıç sermayesi belli miktarlar üzerinden yapılır.

Düzenleme Fiyatları Düşürür mü?

Uzun vadede konut arzı artarsa fiyatlar normal seviyelere inebilir. Enflasyonun yüksek olduğu bir yerde, fiyat düşüşü yerine reel bazda bazı düşüşler olabilir. Türkiye, genç nüfusu ile her yıl yaklaşık 1 milyon konut arzına ihtiyaç duyan bir ülke. Yabancıların talepleri, kentsel dönüşüm sürecinde kullanılamayan binalar ve riskli yapı stoku nedeniyle yenilenmeye ihtiyaç duyulan konutlar dikkate alındığında, Türkiye'de güvenilir bir konut arzına her zaman ihtiyaç var. Bu arzın sürdürülebilir olması gerekiyor.

Kaynak: (Haber Merkezi)