ÖZEL HABER-

Bismil Pamuk üreticileri birliği, bölge için bir şans, birlik hazır kıta gibi çiftçi sorunlarına koşuyor. 
 

Kralkızı, Dicle barajı kanal suyu Bismil Tepecik köyünde Anakanal’da arıza nedeniyle su kesildi. Bismil Pamuk üreticileri birliği Başkanı Hasan Vural, Başkan Yardımcısı Mehmet Altay, birlik üyesi ve Ak parti Bismil ilçe başkanı Muzaffer Cengiz Özaydın’nın girişimleri sonucu Bismil Tepecik (Gırıfarız) köyünde patlayan ana kanal betonu 3 gün içinde hızlı şekilde dökülüp, Bismil ovasına kanal suyu tekrar bırakılacak.

.

I M G 7423

Diyarbakır'da, Kralkızı ve Dicle barajlarındaki suyu dört ilçeye ulaştıracak 218 kilometrelik cazibe ana kanalı sayesinde baraj suyu Kayapınar, Ergani, Çınar ve Bismil ilçelerin toprağına hayat verecek. 

I M G 7459

Bismil Pamuk üreticileri birliği devreye girdi, Bismil Anakanal onarıma alınacak.

Bismil Pamuk üreticileri birliği Başkanı Hasan Vural, Başkan Yardımcısı Mehmet Altay, birlik üyesi ve Ak parti Bismil ilçe başkanı Muzaffer Cengiz Özaydın, cuma günü, DSI Diyarbakır 10. Bölge müdürlüğünde Bismil ovasında kanal ve sifonların durumu görüştü. 

D06Cf5Df 8244 4A00 826F Fb4C759F7493

Bismil Pamuçular birliği başkanı Hasan Vural, Diyarbakır'da Kralkızı ve Dicle barajlarındaki suyu Kayapınar, Ergani, Çınar ve Bismil ilçelerine taşıyacak 218 kilometrelik cazibe ana kanallarda oluşmaktadır. Biz birlik olarak başkan yardımcısı Mehmet Altay ile Bismil Ak parti ilçe başkanı Muzaffer Cengiz Özaydın ile birlikte, Ak parti il başkanı Raşit Ocak’ı ziyaret ettik. Dedi. 

Bismil Tepecik Köyünde Ana kanal Arıza nedeniyle kesilen su hızlı onarım yapıldıktan sonra bırakılacak 

Bismil Pamuk üreticileri birliği başkanı Vural, Bölgemizin su kanallarıyla ilgili Ak parti il Başkanı Raşit Ocak’a sorunları illettik, sorunlara çözüm noktasında istişare yaptık. Dicle Kral Kızı kanalındaki arıza nedeniyle kesilen suyun tekrar bırakılması için il başkanı Raşit Ocak yardımcı oldu.  Kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Diye konuştu. 

I M G 7457

218 kilometrelik yapay nehir inşası bitti. 

Bismil Ak parti ilçe başkanı Muzaffer Cengiz Özaydın, verimli toprakların suyla buluşmasının önemini vurgulayarak, "Kralkızı ve Dicle barajı ve kanallar, yaklaşık 1 milyon 150 bin dekarı sulayacak, 151 bin kişiye iş imkanı sağlayacağı ifade ederek, Projeyle sulanması hedeflenen yaklaşık 1 milyon 150 bin dekar suya kavuşacak. Bu yıl Yenice, Kılavuztepe, İsapınar, Başören, Koğuk, Ağılköy, Çamelu, Tepe, Kembelü, Harmanlı  köyleri ana yedek kanalların tarlaların suya kavuşması için DSI yetkilileri ile toplantı yaptığını, seneye yetiştirmeye çalışacakları ifade etti.

7430873A 8700 4027 9A65 5051E46D4391

Özaydın, Halkımız için elimizden geleni gece gündüz durmadan çalışacaklarını ve Hükümetimizin hedefleri; bütün sorunlarını çözmüş, örgütlenmesini tamamlamış, üretimde yüksek verim ve kaliteyi yakalamış, dünya ile rekabet eden, üreticisine istikrarlı gelir sağlayan bir yapı üzerinde oluşturduğu ifade ederek, Bölge çiftçisinin kalkınmasının ana konu barajların bir an önce bitmesidir. Bu konuda Ak parti milletvekillerimiz Galip Ensarıoğlu, Mehmet Sait Yaz ve Suna Kepoğlu Ataman, Ak parti il Başkanımız Raşit Ocak, Mkyk  üyesi Ali Karakaş ve SKM başkanımız Mehmet Ali Dündar’a teşekkür ediyoruz. Dedi. 

Bismil Ak parti ilçe Başkanı Muzaffer Cengiz Özaydın, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayata geçirilen proje, 218 km yapay nehri unvanına sahip, Aynı zamanda proje sayesinde bölgemizde tarıma dayalı sanayide gelişecektir. Diye konuştu. 

I M G 7424

Bismil Ovasına su tekrar bırakıldı 27 yedek suyu kanallarda akıyor

Sulu tarım yapılmayan arazilerde verimin çok düşük olduğunu dile getiren Bismil Pamuk üreticileri Birliği Başkan yardımcısı Mehmet Altay, bazı üreticilerin kendi imkanlarıyla açtığı kuyulardan elektrik enerjisiyle çıkardığı suyla ürünlerini suladığını ifade ederek, bu amaçla kullanılan elektrik enerjisinin maliyetinin yüksek olduğuna işaret ederek, "Projenin gerçekleşmesiyle çiftçilerimiz bu maliyetten kurtulacaklar. Bu proje sayesinde Kayapınar, Ergani, Çınar ve Bismil'de çiftçinin hayali gerçek olacak." diye konuştu.

1A76Dd26 8D0F 46Dd 95D6 7B773866266F

YEDEK 27’YE SU VERİLDİ FAKAT TEPECİK KÖYÜ ANA KANAL ONARILACAK 

Tarım arazilerinin suya kavuşacak olmasından sevinç duyduklarını anlatan Altay, şunları kaydetti: Başta siyasilerimiz olmak üzere, Bismil Pamuk üreticileri birliği ve Ak parti İl ve ilçe başkanı girişimleri sonucu, 2 gün önce Bismil Tepecik Köyü ana kanalında çıkan kanal patlaması bir kaç gün içinde beton dökülerek, suyu kanallara tekrar bırakılması sağlanacak. 

Cazibe sulamasının 4 etap halinde inşa edildiğini belirten, Başkan Mehmet Altay şunları kaydetti:

Kralkızı, Tepecik ana kanal arızası Bismil Tepecik köyünde arıza yaptı. Çiftçiler Pamuk üreticileri birliğini aradı, yapılan girişimler sonucunda arıza kısa zamanda giderildi. Şu an su Çınar’a yetişti. 27 yedeke su bırakıldı. Diğer ana kanal onarılacak. Dedi. 

Bu yıl Bismil’de Yedek 27 ve Yedek 38’e su bırakıldığı ifade eden Altay, Yedek 27 kapsadığı alanı şöyle sıraladı. Çınar Hasköy, Bismil Türkmenhacı deresi,  Güksu çayına kadar, Kazancı  Aydınlar şerefi mezrası, Kazancı (Hacıyakurda) bir kısmı ve  Türkmenacı bir kısmı ile  Güksu ve Köseli köyü komple kapsamındadır. 

Altay, Yedek 38 suyu kapsama alanı, Türkmenacı ve Kazancı köyü bir kısmı, Aralık köyü jandarmaya kadar ve Başakşehir sitesi üst bölgeleri başlamak üzere Kurmuşlu bir kısmı  Karapar köyüne kadar suya kavuştu. 

Yedek 27 ve 38 suyu bu sene deneme suyu olup, 2025 yılında sulama birliği kapsamında garantili su bırakılacaktır. Diye konuştu. 

I M G 7427

BİSMİL OVASININ DEĞERİ ARTIYOR 

"Suya kavuşacak arazilerde her türlü ürün yetiştirebileceklerini ifade eden Başkan Mehmet Altay, Proje sayesinde yörede arazi fiyatı da yükseldi. Projeyi gerçekleştiren bakan ve milletvekillerine ve DSİ yetkililerine teşekkür ediyoruz."diye konuştu. 

Muhabir: Nurşen Ağar