Kronik sızılar, bir rahatsızlık veya travma iyileştikten sonra devam edebilir. Tedavi edilemeyen veya zor tedavi edilen tıbbi bir koşuldan da kaynaklanabilir. Kronik sızılar, tükenmişlik ve sinir bozukluğuna neden olabilir.

Mesleğinizi, uykunuzu, duygusal sağlığınızı, aile ve arkadaşlarınızla olan ilişkilerinizi etkileyebilir. Ancak sızının üstesinden gelme ve kontrol etme yöntemleri mevcuttur.

Günümüzde pek çok kişiyi rahatsız eden kronik sızının kökeni ve sızıyla başa çıkma yöntemleri şunlardır:

Kronik sızıların sebepleri nedir?

Zaman zaman kronik sızılar, eklemlerde iltihaplanma yaratan bir artrit veya kaslarda sızı ve acıya yol açan fibromiyalji gibi kronik bir durumla ilişkilidir. Kronik sızılar, sinirleri yaralayan bir kazadan, enfeksiyondan veya cerrahiden de kaynaklanabilir.

Sızılarla nasıl baş edilir?

Kronik sızı, yaşamınıza ve sağlığınıza büyük zarar verebilir. Aşağıdaki adımlar, sızınızı kontrol etmenize ve rahatlamanıza yardımcı olabilir:

1. Sızı döngüsünü tanıyın

Kronik sızı yüzünden aktivitenizi kısıtlayabilirsiniz. Düzenli fiziksel aktivitenin eksikliği, formunuzu kaybetmenize ve kolayca yorgun düşmenize yol açabilir. Sızı döngüsünü kırmak için artan stres, sağlıksız alışkanlıklar, depresyon ve endişe gibi kronik sızıda sıkça karşılaşılan sorunlarla ilgili adımlar atmalısınız.

2. Stresi kontrol edin

Sizi neyin strese soktuğunu öğrenin ve sonra stresi azaltmak için harekete geçin. Örneğin gününüzü planlamak, programınızı basitleştirmek, düzenli olmak ve gün boyunca molalar vermek, kronik sızıyla birlikte gelen stresle başa çıkmada size yardımcı olabilir.

3. Sağlıklı alışkanlıklara sadık kalın

Sağlık durumunuz ne olursa olsun, mümkün olduğunca sağlıklı olmak önemlidir. Kronik sızıyla mücadele ederken sağlıklı alışkanlıkları sürdürmek özellikle önemlidir. Aşağıdakiler, kronik sızıya rağmen hayatınızı yeniden kontrol altına almanıza ve sağlıklı kalmanıza yardımcı olabilir.

4. Egzersiz yapın

Egzersizin sızıyı kötüleştirdiği yaygın bir inanıştır. Gerçekte egzersiz sızıyı azaltabilir, depresyonu ve endişeyi hafifletebilir. Aktivite, ruh halinizi ve genel sağlığınızı iyileştirebilir. Egzersizden kaçınmak formunuzu kaybetmenize ve bu da sızınızı artırabilir. Size uygun bir egzersiz planı hazırlaması için sağlık uzmanınızla görüşün.

5. Uyku düzenine dikkat edin

Çoğu insan, dinlenmiş hissetmek için gecede yedi ila sekiz saatlik uykuya ihtiyaç duyar. Bol bol uyumak size gerekli enerjiyi sağlayarak günü karşılamak için yardımcı olacaktır. Uyumanıza yardımcı olacak bazı iyi uyku alışkanlıkları geliştirin. Örneğin, her gün aynı saatlerde yatıp kalkın, uyumak için rahat bir ortam oluşturun ve kafeinden uzak durun.

6. Dengeli beslenin

Dengeli beslenmek, bedeninizin ve zihninizin çalışması için ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlar. Sağlıklı bir beslenme alışkanlığı edinmek ve bunu sıkı bir şekilde uygulamak, fiziksel sağlığınızın ve kendinizi iyi hissetmenizin kontrolünü ele geçirmenize yardımcı olabilir.

7. Tempoyu ayarlayın

Kronik sızıya sahip birçok kişi için sızı her zaman aynı değildir. Bazı günler diğerlerinden daha iyi hissedebilirsiniz. İyi günlerde kendinize fazla yüklenmemeye özen gösterin. Aşırı yüklenme, sonraki günlerde sızınızı ve rahatsızlığınızı artırabilir. Kötü günlerde bile aktif olmaya çalışın ve mümkün olduğunca ılımlı bir tempoda kalmaya çalışın.

8. Rahatlamayı öğrenin

Rahatlamak, sadece huzurlu olmak veya dinlenmek değildir. Rahatlamak, vücudunuzdaki ve zihninizdeki gerginliği gidermek anlamına gelir. Rahatlama tekniklerini çalışmak, kronik sızınızı kötüleştirebilecek stresi azaltmaya yardımcı olabilir. Rahatlama, kas spazmlarını önleyebilir ve kas gerilimini azaltabilir. 

Kaynak: İLKHA