Resmi Gazete'de Yayımlandı:

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan "Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yeni KDV Oranı:

Düzenlemeyle birlikte, hizmet sunan lokanta, kafe ve pastane gibi işletmeler, kendilerinin hazırlayıp sundukları yiyecek ve içecekler ile dışarıdan temin ederek buralarda sattıkları ürünler için KDV'yi %10 oranında hesaplayacak. Bu işletmelerin telefonla veya internet üzerinden sipariş suretiyle adrese gönderme veya gel-al gibi yöntemlerle yaptıkları tüm satışları da aynı kapsamda olacak.

Yiyecek-İçecek Hizmeti Sunan Diğer İşletmeler de Kapsamda:

Yiyecek ve içecek hizmetlerine yönelik işyeri ruhsatı bulunmadığı halde müşterilerine servis yapılabilen alanlarda yiyecek ve içecek hizmetleri sunan işletmelerin yaptıkları satışlar da bu kapsamda değerlendirilecek.

KDV Artışı Yok, İstismarın Önüne Geçilecek:

Düzenlemede KDV oranlarında herhangi bir artış yapılmıyor. Amaç, bazı lokanta ve kafelerin yeme-içme hizmeti yerine et, su, meyve suyu gibi ürünleri satmış gibi göstererek KDV oranını %10 yerine %1 olarak hesaplamalarının önüne geçmek.

Yürürlük Tarihi:

Yeni düzenleme, 1 Mayıs 2024 tarihi itibarıyla yürürlüğe girecek.

Kaynak: (Haber Merkezi)